Nagelaten

Daen Quinten

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492908254, 320 blz., December 2018
Formaat: 21.1 (h) x 14.8 (b) x 3.0 (d) cm. Gewicht: 486 gram.

Uitgever: SchrijversHuis

beschrijving

Hoe fascinerend zou het zijn wanneer er één verloren doek van Vincent van Gogh opdook?

En als we het ineens over 80 vergeten Van Goghs hebben, klinkt dat wel héél ongeloofwaardig. Of juist zó ongeloofwaardig dat het wel echt móet zijn…

We hebben het over de collectie van wijlen Jelle Taeke de Boer, die eind jaren zestig van de vorige eeuw vriend en vijand verbijsterde met een expositie in Amsterdam, waar onder andere 80 tot dan toe onbekende Van Goghs te zien waren.

Voor alles wat niet kan, moet een verklaring zijn en in dit geval werden de kunstwerken afgedaan als vervalsingen. Helaas voor de kunstkenners was dit echter niet het einde, maar juist het begin van het verhaal!

Een deel werd tentoongesteld in Zwitserland, met de inbeslagname van de collectie en de arrestatie van een galeriehouder tot gevolg; de man kreeg gevangenisstraf, bond een juridische strijd aan, werd vrijgesproken en kreeg een groot deel van de Van Goghs weer in bezit!

Jelle de Boer maakte dat niet meer mee, hij overleed al in 1970, uiteraard diep ontgoocheld over de gang van zaken en zonder zijn collectie ooit nog te zien.

Het duurde tot 2002 toen, na hoger beroep bij het Hooggerechtshof in Bern, de laatste inbeslaggenomen kunstwerken door de rechtbank van Luzern werden vrijgegeven.

Hoe zit het nu echt? Wat is er precies gebeurd?

In het fascinerende boek Nagelaten ontrafelt auteur Daen Quinten de beweegredenen achter de uitdrukkelijke wens van het kunstestablishment en het Zwitserse gerecht, om deze collectie voor eens en voor altijd van het toneel te laten verdwijnen.

Eindelijk komt de waarheid boven tafel. En let op: zelfs wanneer je de fictie weglaat, blijft er nog voldoende waarheid over om de kunstwereld op haar grondvesten te doen schudden!

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: