Kookboek van de Middeleeuwen

Specerijen, pasteien & vasten

Karen Groeneveld

 
 

gebonden: € 12.50

ISBN: 9789492821089, geïllustreerd, 80 blz., July 2019
Formaat: 18.5 (h) x 12.3 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 235 gram.

Uitgever: Het Zwarte Schaap

beschrijving

Het Kookboek van de middeleeuwen biedt een bescheiden blik op de culinaire rijkdom uit die tijd. Wat je op je bord kreeg werd door het seizoen, je afkomst maar vooral ook door de kerk bepaald. Om de haverklap waren er ‘vastendagen’ waarop het eten van vlees, zuivel en eieren taboe was.
Overigens is er vrij weinig bekend wat de gewone burger at. De overgeleverde handschriften en kookboeken werden vooral gebruikt door koks die kookten voor de gegoede kringen en het hof.
Eten was een manier om je rijkdom te laten zien. Door gebruik van (dure) specerijen, door het maken van pronkstukken en door veel verschillende gerechten te serveren. Vooral vlees en wild was een luxe die het gewone volk zich niet kon veroorloven. Groenten en fruit waren daarentegen niet echt populair in de hogere kringen. Men dacht zelfs dat ze schadelijk voor de gezondheid waren, zeker als groenten niet flink werden doorgekookt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.