Van droefheid naar vreugde

1933-1949: Van Hitlers duisternis naar het zonlicht over de Karmel

Ja'Akov Adler

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 18.95

ISBN: 9789492818072, geïllustreerd, 240 blz., April 2019
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 462 gram.

Uitgever: Toetssteen

vertaald door: Helen Bruls-Turin

redactie: Harma Prinsen-de Vroome

beschrijving

Onafscheidelijk
In het Nederlandsch Israëlietisch Ziekenhuis leren Jacques (Ja’akov) en Betsy (Beckel) elkaar kennen. Hun liefde leidt hen door een dramatische tijd naar hun nieuwe thuisland. De littekens van de Holocaust zijn blijvend.
De titel van dit boek ontleende Adler aan het boek Esther dat de Joden elk jaar lezen om de ontsnapping aan hun vernietiging (Sjoa) in het Perzische rijk te herdenken. De Sjoa in de 20e eeuw moet ook herdacht worden. Adler schreef zijn herinneringen op voor zijn kleinkinderen maar ook voor ons.


Geschiedenisboek en familieverhaal tegelijk
Adler verweeft als een uitstekend waarnemer steeds het wereldgebeuren in zijn persoonlijke belevenissen. Zo ontstond een geschiedenisboek vanuit heel persoonlijk perspectief. Je voelt de hoop opgloeien bij goed nieuws en weer instorten als de Duitse legers successen boeken. Het familieverhaal van de Adlers blijft boeien door alle wonderlijke en diep ontroerend gebeurtenissen vanaf de vlucht uit Neurenberg in 1933 tot de aankomst in Haifa in 1949.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Ja'akov Adler vluchtte in 1933 als student uit Neurenberg vanwege de Jodenvervolging. In Amsterdam voltooide hij zijn studie en werd arts in hetNed. Israelietisch Ziekenhuis waar hij Betsy de Leeuw ontmoette. Ze trouwden en doken begin 1943 onder in de Kop van Overijssel. Na de bevrijding werd Adler arts in het ziekenhuis Meppel en sanatorium Zonnegloren. In 1949 enigreerde het gezin naar Israël waar Adler longspecialist werd.toelichtingEen unieke combinatie van levensverhaal en geschiedenisboek van een Joodse arts vanaf zijn vlucht uit Neurenberg in 1933 tot de aankomst in Haifa in 1949. Adler werkte tot 1943 in het Joods ziekenhuis in Amsterdam en dook onder in de Kop van Overijssel.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.