In het leger van de farao

Herinneringen aan een verloren oorlog

Tobias Wolff

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 9789492754042, 224 blz., February 2020

Uitgever: Uitgeverij Brooklyn

vertaald door: Aad van der Mijn

beschrijving

Tobias Wolff diende een jaar in Vietnam. Hij had veel contact met de Vietnamezen omdat hij hun taal sprak. Daardoor zag, hoorde en begreep hij als geen ander hoe zíj de Amerikanen en hun oorlog ervaarden.
Dit boek is geen oorlogsliteratuur in de klassieke zin van het woord, geen beschrijving van gevechtshandelingen en gruwelijkheden. Wolff neemt ons mee op een reis door zijn herinneringen, vanaf zijn opleiding in Washington tot zijn terugkeer in een verscheurd land. Hij schrijft, met zijn zeldzaam talent om een persoon, een situatie in een paar woorden neer te zetten, over de nutteloosheid en de verveling, over de angst voor sluipschutters en het verlies van kameraden. Hier lezen we wat soldaten écht denken en meemaken als ze worden uitgezonden.
In het leger van de farao wordt, door de nietsontziende eerlijkheid, algemeen gezien als en van de beste boeken, fictie of non-fictie, over de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam. Hartverscheurend

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Tobias Wolff (1945) groeide op in het noordwesten van de Verenigde Staten, waar veel van zijn verhalen zich afspelen. Hij studeerde aan Oxford University en aan Stanford, waar hij later les zou geven in Creative Writing. In 1968 diende hij in Vietnam. Zijn werk is vele malen bekroond.toelichting‘Toen ik aan dit boek begon dacht ik dat ik wist hoe het eruit zou gaan zien. Ik vergistte me. Keer op keer kwamen er nieuwe herinneringen naar boven die me met schaamte vervulden.’ […] ‘Een van de dingen die schrijvers ertoe aanzet om te schrijven is dat ze dingen recht kunnen zetten die ze in het echte leven verkeerd hebben gedaan.’
(Tobias Wolff)

Een geweldige schrijver. Wolff schrijft in zo’n subtiele, zangerige stijl dat je hem overal volgt, zelfs naar het slagveld.
(Newsweek)

Wolff weet je meteen zijn verhalen in te zuigen
(Het Parool)
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.