In het oog van de storm

Marie Curie ontdekt

Monique Melief

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492723307, 224 blz., October 2018
Formaat: 21.0 (h) x 13.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 313 gram.

Uitgever: Het Boekenschap

beschrijving

Wat doe je als je wereld instort?
De pers zit Marie Curie op de hielen vanwege haar affaire met een collega. Een zware operatie in mei 1912 brengt haar dicht bij de dood. Haar wetenschappelijke werk in Parijs ligt stil. Op uitnodiging van haar vriendin stapt ze in augustus 1912 op de boot naar Engeland. Marie moet een besluit nemen. Zal ze teruggaan naar Frankrijk? Keert ze terug naar Polen, naar de geborgenheid van haar familie, die daar bij haar op aandringt? Wat is goed voor haar dochters?

Tijdens haar verblijf in het vakantiehuis in Highcliffe komt ze – met de steun van haar vriendinnen – tot een besluit. Maar niet voordat ze het verleden heeft laten rusten.

Marie Curie (1867-1934) is een beroemd wetenschapper en vooral bekend vanwege haar rol in de ontdekking van radioactiviteit. Samen met haar man Pierre Curie deed ze jarenlang onderzoek naar het verschijnsel. Als eerste vrouw won zij in 1903 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Na de dood van Pierre in 1906 werd ze de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne.

Acht jaar later ontving Marie de Nobelprijs voor Scheikunde, onder meer als erkenning voor de ontdekking van twee nieuwe elementen, die ze polonium (naar haar geboorteland Polen) en radium doopte.

Marie werd op 7 november 1867 in Warschau geboren als Manya Skłodowska. Op 23-jarige leeftijd vertrok zij naar Parijs. Marie was een wilskrachtige, eigenzinnige vrouw met een sterke persoonlijkheid en een opmerkelijk doorzettingsvermogen.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.