Links & rechts in dialoog

Sid Lukkassen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Links & rechts in dialoog

gebonden: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492639530, geïllustreerd, 362 blz., November 2020
Formaat: 22.8 (h) x 15.1 (b) x 4.0 (d) cm. Gewicht: 657 gram.

Uitgever: De Nieuwe Zuil

beschrijving

Toen Sid Lukkassen in de Tweede Kamer zijn bevindingen presenteerde en daarna een foto nam met de vrolijk lachende Zihni Özdil van GroenLinks, veroorzaakte dit een rel die Nederland in zijn greep hield. Özdil twitterde de foto en boze linkse mensen vonden dat dit absoluut niet kon: een weldenkende progressief die zich vrijwillig associeert met 'iemand als Sid Lukkassen'. Toch bleken honderden mensen sterk te hechten aan een partij-overstijgende dialoog: zij financierden de uitgave van een boek waarin de auteur met linkse denkers correspondeert. Dit boek bundelt de briefwisselingen.

Links & Rechts in dialoog maakt duidelijk dat de opkomst van Big Tech dingen doet met een liberale democratie waarop de huidige parlementaire en rechtstatelijke modellen geen antwoord bieden. Ook de sociaaldemocratie is in verval: het verscheuren van de bevolking rond etnische, culturele en religieuze breuklijnen maakt dat de solidariteit verdwijnt. De polarisering rond identiteit neemt toe en de bereidheid om te betalen voor elkaars zorg en sociale zekerheid brokkelt af.

Dr. Lukkassen stond lang als een roepende in de woestijn met dit verhaal, maar de werkelijkheid geeft hem intussen gelijk. Grote groepen burgers worden wakker: we zien de opkomst van alternatieve media en van een politieke partij als Forum voor Democratie. In dit boek slijpt Lukkassen zijn analyses scherp aan een stevig debat met linkse opponenten en andere vrijdenkers.

In 2017 verscheen een boekje van Joris Luyendijk met de retorische titel: 'Kunnen we praten?' Lukkassen antwoordt: 'Jazeker!'

Met bijdragen van Maarten Boudry, Jan Cornillie, Berend van Daems, Peter Van Duivenvoorde, Kris Flores, Othman el Hammouchi, Anton Jäger, Peter Lamberts, Puck van der Land, Jan Middendorp, Salima el Musalima, Henk-Jan Prosman, Ronald van Raak, Sujet Shams, Chris van de Ven, Erwin Wolff

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Sid Lukkassen (1987) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij is onafhankelijk denker, vrijwillig bestuurslid van de Vlaamse Club Brussel en inspirator van De Nieuwe Zuil. Hij schreef onder andere 'Avondland en identiteit' en 'Levenslust en Doodsdrift'. Hij promoveerde op 'De Democratie en haar Media'.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.