Wereldbeelden

Jean-Pierre Rondas

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Wereldbeelden

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492639479, 272 blz., October 2020
Formaat: 23.0 (h) x 15.1 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 447 gram.

Uitgever: Doorbraak

beschrijving

De vraag naar wereldbeelden is heel praktisch. In deze tijden van omwenteling is oriëntering aangewezen. Hoe vormen we ons een beeld van de wereld zoals hij is – of zou moeten zijn? Dertien internationaal gerenommeerde ‘constructeurs’ van wereldbeelden bieden hier hulp, onder wie denkers zoals Peter Sloterdijk, Michel Onfray en Alain Finkielkraut.

De Vlaamse filosoof Leo Apostel legt uit waarom wereldbeelden niet vanzelf ontstaan, maar waarom we er bewust moeten aan werken. Dat hebben de verlichters en de romantische idealisten namelijk zelf ook zo gedaan. Martha Nussbaum zet de universalistische toon: zij staat in bewondering voor de ‘opschudding van het denken’ die door de Liefde veroorzaakt wordt.
Enkele conservatieve cultuurfilosofen plaatsen traditie en religie centraal in deze zoektocht (George Steiner, Roger Scruton, Alain Finkielkraut). De Duitse literaire auteur W.G.Sebald leeft van geschiedenis en herinnering. De bundel besluit met drie hartstochtelijke pleidooien voor wereldbeelden-in-het-meervoud. De marxisten Antonio Negri en Alain Badiou zetten het universalisme van de Verlichting voort, terwijl Peter Sloterdijk pleit voor een kosmopolitisme van gemeenschappen.

Ten slotte is de vraag die alle deelnemers aan dit debat zich stellen, hoe te leven en vooral hoe samen te leven.

Deze bundel biedt een selectie uit de honderden gesprekken die Jean-Pierre Rondas als vragensteller, programmamaker en producer heeft uitgezonden op radio Klara van de VRT.

Een onmisbaar compendium van de niet- correcte politieke rede

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jean-Pierre Rondas (1946) studeerde literatuur en filosofie aan de UGent. Tot 2011 was hij producer bij Radio 3 en Klara waar hij de veeltalige interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas maakte over internationale cultuur en filosofie. Hij is voorzitter van de vzw Stem in ’t Kapittel, uitgever van Doorbraak.be. Eerder publiceerde hij Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen (2012), De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen (2012). Hij verzorgde de redactie van Filip De Pillecyns gevangenisdagboek Tegen de muur (Face au mur) (2019) en van diens sociale roman Mensen achter de dijk (2020).
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.