Omdat je een meisje bent

Verhaal van een besneden leven

Assita Kanko

paperback/ gebrocheerd: € 9.99
ISBN: 9789492639295, 96 blz., April 2019
Formaat: 20.1 (h) x 12.6 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 144 gram.

Uitgever: Doorbraak

beschrijving

Assita is vijf jaar oud en woont op het platteland in Burkina Faso. Ze voelt dat haar broers anders worden behandeld; ze hebben meer vrijheden en doen minder klusjes. Op een ochtend brengt haar moeder haar naar een verlaten huisje. Daar ziet ze drie oude vrouwen en enkele kleine, angstige meisjes met tranen in de ogen. Kleine Assita weet nog niet wat haar te wachten staat, maar één ding is zeker: zij zal hier niet ongedeerd uitkomen.
De pijn vergeet ze nooit. Maar ze leerde opnieuw rechtstaan en herwon haar waardigheid. Vandaag is Assita een trotse Vlaamse vrouw die tegen alle vormen van vernedering, verdrukking en achteruitsteling strijdt. Opdat elke vrouw het respect krijgt dat ze verdient.
Omdat je een meisje bent is Assita Kanko’s getuigenis. In een directe, ontroerende en inspirerende stijl vertelt ze het drama dat miljoenen vrouwen ondergingen; een lot dat nog steeds miljoenen kleine meisjes over de héle wereld ondergaan. Omdat de stilte doorbreken de eerste stap is naar het uitbannen van vrouwelijke genitale verminking en het realiseren van zelfbeschikkingsrecht.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Assita Kanko (1980) groeide op in Burkina Faso. In 2004 kwam ze naar België. Ze is onderneemster, politica en richtte het netwerk Polin op dat streeft naar meer vrouwen in de politiek, over taal- en partijgrenzen heen. Assita is columniste van De Standaard en publiceerde De tweede helft: tijd voor een nieuw feminisme en LeadingLadies: neem je plaats in aan de top.toelichting‘De auteur beschouwt de titel als een betoog en een levensopgave. Om haar verwerking van dit trauma beschouw ik Assita Kanko als een dame van grote klasse. Haar boek heeft enorme indruk gemaakt. Ze zet zich met veel energie in om het lot van meisjes en vrouwen waar ook ter wereld te verbeteren.’
– wijlen Etienne Vermeersch, moraalfilosoof

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: