De egel en de vos

Een essay over Tolstojs geschiedfilosofie

Isaiah Berlin

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De egel en de vos

paperback/ gebrocheerd: € 14.95

ISBN: 9789492538697, geïllustreerd, 176 blz., July 2020
Formaat: 18.0 (h) x 11.9 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 202 gram.

Uitgever: ISVW Uitgevers

bewerkt door: Henry Hardy

vertaald door: Thomas Heij

beschrijving

‘De vos weet van alles, maar de egel weet één groot iets.’ Met deze spreuk deelde Isaiah Berlin grote schrijvers en denkers in. Plato, Dante en Dostojevski zijn egels. Zij zien de wereld als één geheel. Aristoteles, Erasmus en Poesjkin zijn vossen: pluralisten die een veelheid zien. Maar hoe zat het met een van de allergrootsten? Lev Tolstoj, was hij nu een egel of een vos?

Die vraag behandelt Berlin in 'De egel en de vos'. In zijn zoektocht naar het antwoord bespreekt hij de thema’s van Oorlog en vrede: de vrijheid van de mens, de werking van de geschiedenis, de macht van mannen als Napoleon en de invloed van een slecht getimede verkoudheid.

Aansprekend, scherp geschreven en rijk aan ideeën: geen wonder dat dit essay uitgroeide tot Berlins beroemdste tekst. Wie dit leest, vraagt zich zeker af: wat ben ik zelf, een egel of een vos?

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Isaiah Berlin (1909-1997) was de belangrijkste Britse intellectueel van zijn generatie. Hij werd geboren in Riga, maakte de Russische Revolutie mee in Sint-Petersburg en leefde daarna in Engeland, waar hij hoogleraar politieke filosofie werd aan Oxford. 'De egel en de vos' is zijn beroemdste essay.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.