Limburg ongefilterd

gebonden: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492455093, geïllustreerd, 192 blz., May 2018
Formaat: 30.5 (h) x 27.0 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 1539 gram.

Uitgever: Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen vzw

fotografie: Nick Hannes

beschrijving

Samen met de dienst Erfgoed van de provincie Limburg en met fotograaf Nick Hannes maakte Openbaar Kunstbezit Vlaanderen een fotoboek waarin niet minder dan 44 Limburgse erfgoedplekjes in beeld worden gebracht in 122 foto's. Niet zomaar gefotografeerd, maar door de ongefilterde lens van fotograaf Nick Hannes.
Hij maakte naam met zijn onverbloemde reeks over de Middellandse zee en de verschillende landen errond. Deze keer was het een reis tussen Maas en mijn, door vier seizoenen, langs 190 plaatsen in 44 Limburgse gemeenten. Tussen zijn eerste en laatste foto's zit een onderbroken reis van elf maanden, die uiteindelijk afklokt op 14. 000 kilometer. Vaak met de camper, waarin hij, geparkeerd onder de kerktoren van menig Limburgs dorp, onopgemerkt de nacht doorbracht. Voor Nick herinneren historische gebouwen en monumenten aan het verleden. Het lijkt wel of ze er altijd hebben gestaan en er altijd zullen blijven staan. Als een ijkpunt, een houvast. Ze worden geconserveerd en gerestaureerd, maar ook gebruikt en herbestemd.
Erfgoed leeft en beweegt. Het is de brug tussen vroeger en nu. Fotografie werkt volgens hem gelijkaardig. Het zet de tijd stil, herinnert aan vroeger en bewaart voor later. Daarom vindt Nick Hannes het waardevol om de tijdsgeest vast te leggen. Hedendaagse architectuur, de mode in het straatbeeld, het design van auto's of reclame-affiches lijken vandaag banale details, maar zijn de curiositeiten van de toekomst. "Dit boek is geen catalogus van Limburgs erfgoed, noch een toeristische gids. Het is evenmin een top honderd van de belangrijkste bezienswaardigheden in de provincie. Deze verzameling foto's wil meer tonen. Eerder dan het erfgoed an sich, staat de beleving ervan centraal." De aandachtige kijker zal merken dat heel wat foto's zijn genomen vanuit een hoger standpunt. "Deze foto's zoomen uit en geven context mee. Ze zetten historische gebouwen en monumenten niet op een verheven voetstuk, maar tonen erfgoed in hun omgeving en hun tijd. Ze reduceren het onderwerp niet tot een pittoreske postkaart die het erfgoedstuk isoleert, maar laten het ruimere Limburgse landschap zien, de natuur en de stad, en hoe de mens zich daartoe verhoudt."

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: