Existentiële zielzorg

tussen naam en identiteit

Tjeu van Knippenberg

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 16.95

ISBN: 9789492421661, 250 blz., December 2018
Formaat: 21.0 (h) x 14.7 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 232 gram.

Uitgever: Uitgeverij Van Warven

beschrijving

Existentiële zielzorg richt zich op het levensverhaal waarin mensen vertellen over hun levensweg, het traject dat zij afleggen tussen hun geboorte en hun dood. Geen twee trajecten zijn hetzelfde, laat staan de verhalen erover.
Tussen naam en identiteit is een model van zielzorg dat zich concentreert op het verhaal als een voortdurend variërend antwoord op de vraag'wie ben ik?'Het model steunt op het onderscheid van drie dimensies: er is een verhaallijn rond de beleving van tijd, een rond de beleving van ruimte en een rond de beleving van transcendentie. De structuur die zo ontstaat, maakt het mogelijk te zien welke verhouding er is tussen de tijdruimtelijke werkelijkheid en datgene wat haar omvat en te boven gaat. Deze verhouding krijgt vorm in het mensbeeld, de vraag naar zin, het proces en de identiteit die in het verhaal een rol spelen. Wie als zielzorger werkt, zij het in geschrift, in discussie, in gesprek of in verkondiging, wordt altijd geconfronteerd met de vraag welke de relatie is tussen immanentie en transcendentie. Het model gaat in op het geheim in de alledaagse werkelijkheid en biedt zielzorgers een werkkader om de ziel in het verhaal recht te doen op de route van naam naar identiteit.

Prof. dr.M.P.J. van Knippenberg is hoogleraar geestelijke leiding bij het Centrum voor Religieuze Communicatie van de Theologische Faculteit Tilburg.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.