Negen jaar met ALS

Greta Vandeborne

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Negen jaar met ALS

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492419682, October 2019 UITVERKOCHT!

Uitgever: Willems Uitgevers

beschrijving

In ‘Negen jaar met ALS’ wordt gelachen en geweend, gevochten en verloren. Er wordt eveneens stilgestaan bij het snoeiharde begrip ‘rouwen’. Alsook bij het begrip ‘palliatief ’ dat al te vaak enkel geassocieerd wordt met ‘terminaal’. Ondanks de confrontatie met de toenemende beperkingen wil dit persoonlijk verhaal toch vooral getuigen over het willen beleven van het ‘leven’. En misschien nog meer over het samen-leven tot de laatste ademtocht. Naast een chronologisch beschrijven van de meedogenloze voortgang van ALS en wat dit betekent voor een relatie, bevat het boek eveneens gedichten, foto’s en handgeschreven haiku’s van Romain. Ook zijn fijne humor vormt een leidraad. Het voorwoord werd geschreven door Evy Reviers, CEO van de ALS Liga. Het nawoord met de laatste bevindingen omtrent ALS is van de hand van de professoren Philip Van Damme en Ludo Van Den Bosch.
“Als je geliefde in je armen sterft ben je nergens meer bang voor, want het ergste heb je gehad.” Het is een van de zinnen in dit boek die je naar de keel grijpen. Greta Vandeborne vertelt op een ontroerende manier over de spierziekte ALS van haar pas overleden man en vooral over hoe zij er samen zo positief mogelijk mee omgingen. Het is het verhaal van twee geliefden die te horen krijgen dat een van de twee zal aftakelen en sterven. Als dit boek iets leert is het dat er ook in de donkerste momenten nog schoonheid en liefde kan zijn. Dat geldt niet alleen voor ALS-patiënten maar voor iedereen die zin wil geven aan verdriet.
Martin Heylen journalist en tv-maker


Hoe een intreurig gegeven zoveel warmte kan teweeg brengen. Bij het lezen van ‘Negen jaar met ALS’ kwam spontaan in mijn hoofd het volgende vers: ‘Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is ’t leven zoet, waar men stil en ongedwongen, alles voor elkander doet.’ (Alice Nahon)
Dat is wat door het hele boek stroomt: de liefde. Een huwelijk met drie: met ALS als de heimelijke aanwezige. Dit belette deze mensen niet om dit liefdesleven te leiden. Een boek over trouw, respect, moed, geduld, intimiteit, zorg, pijn, verdriet, maar doordesemd van liefde. Een hartverwarmend en informatief boek.
Leah Thys, actrice en ALS-ambassadrice


In haar beroepsleven is Greta Vandeborne 25 jaar verbonden geweest aan de Hogeschool Gent (Campus Mercator) als docente toegepaste communicatie en als International Relations Officer. Daarna vervulde ze gedurende 10 jaar de functie van secretaris-generaal binnen de internationale organisatie SPACE, een netwerk van hogescholen en universiteiten. Na het overlijden van haar man, Romain Eeckhout, groeide bij Greta Vandeborne de drang om een uitgebreide getuigenis te schrijven over hun gezamenlijk gevecht met ALS. Lotgenoten, mantelzorgers, familie en vrienden, een hart onder de riem te steken, speelde al geruime tijd in haar hoofd. Ze schreef zelf ‘Negen jaar leven met ALS’. Hierin portretteert ze op een pakkende manier, niet sentimenteel, maar zonder iets onder de mat te willen vegen, wat ALS doet met een sterke persoonlijkheid. De opbrengst van het boek schenkt Greta Vandeborne volledig aan de ALS Liga België ten voordele van ‘A Cure for ALS’, het fonds voor wetenschappelijk onderzoek.


  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.