Zelfrijdende auto's

Kansen en knelpunten van autonoom rijden

Jeroen Horlings

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492404152, geïllustreerd, May 2019

Uitgever: Uitgeverij Sycorax

beschrijving

We kunnen het ons nog niet voorstellen, maar tussen nu en circa 15 jaar zullen autonoom rijdende auto’s op de openbare weg een normaal beeld worden. Op dit moment zijn er door testwagens al miljoenen kilometers afgelegd zonder handen aan het stuur. Ondanks enkele incidenten zijn de resultaten beter dan van menselijke bestuurders. Jaarlijks overlijden er wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen door verkeersongelukken en 94% daarvan is het gevolg van foutief menselijk handelen.

Een zelfrijdende auto wordt nooit moe, raakt niet afgeleid door zijn smartphone en drinkt ook geen alcohol. Er liggen dus kansen om ongelukken in het verkeer drastisch te verminderen. Bovendien zouden autonome auto’s het mogelijk maken om onze tijd in het verkeer nuttiger te besteden. Ook kunnen mensen meer bewegingsvrijheid krijgen, denk bijvoorbeeld aan ouderen en werknemers zonder rijbewijs.

Dit heeft potentieel zeer grote gevolgen voor transport en mobiliteit, zoals taxi’s en vrachtwagens. Voor bedrijven biedt dit zowel kansen als bedreigingen. Bedrijven zouden op meerdere vlakken kosten kunnen besparen en tegelijkertijd efficiënter kunnen werken. Voor werknemers geldt dat laatste ook, maar met name voor lager geschoold personeel is het een enorme bedreiging. Zijn zij straks nog wel nodig?

Zelfrijdende auto's gaan voor de grootste maatschappelijke verandering ooit zorgen: banenverlies, minder files, minder ongelukken, werken tijdens woon-werk-verkeer, lege parkeergarages en deelauto's in plaats van autobezit. Wat komt er allemaal op ons af, wat is er nu al mogelijk, hoe werkt het, wat zijn de knelpunten en wat zijn de mogelijke gevolgen van autonoom vervoer voor burgers en het bedrijfsleven? Dat wordt allemaal in dit boek besproken.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.