Arnhem Spookstad

André Horlings

paperback/ gebrocheerd: € 19.45
ISBN: 9789492404121, geïllustreerd, 180 blz., May 2018
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 380 gram.

Uitgever: Uitgeverij Sycorax

bewerkt door: Jeroen Horlings

beschrijving

Slechts weinigen weten dat direct na de mislukte Slag om Arnhem, in de late septemberdagen van 1944, de grootste exodus uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. Op last van de Duitse bezetter werden zo'n 95.000 mensen de stad uit gejaagd, terwijl in de weken die volgden nog eens ruim 50.000 evacuees uit de Betuwe en elders langs de Rijn hun huizen moesten verlaten. Arnhem werd een spookstad voor maanden. De lege huizen werden geplunderd; grote delen van de stad werden verwoest of in brand gestoken.

Dit boek bevat de openhartige, bewogen en meeslepende verhalen van de Arnhemmers zelf. Van hoe zij de Slag om Arnhem beleefden tot en met de grootschalige evacuatie en de vaak erbarmelijke omstandigheden ver van huis. Zij veronderstelden dat het gedwongen vertrek van zeer korte duur zou zijn, want de geallieerden zouden de stad alsnog snel bevrijden en een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het liep allemaal anders. De Slag ging verloren en een barre winter volgde. En bij terugkeer, voor velen lang na de bevrijding, was Arnhem een ruïne. De stad moest opnieuw worden opgebouwd...

Het boek bevat extra hoofdstukken, waaronder een terugblik ruim 70 jaar na dato en de vraag wat er zou zijn gebeurd als operatie Market Garden wél was geslaagd - de uitkomst is wellicht anders dan verwacht.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDe Slag om Arnhem leidde tot de grootste evacuatie uit de Nederlandse geschiedenis. Ongeveer 95.000 inwoners moesten voor enkele maanden de stad verlaten. André Horlings schreef een mooi en belangrijk boek met herinneringen van ooggetuigen tijdens en na de Slag om Arnhem: Arnhem spookstad (Uitgeverij Sycorax, 2018). Hij interviewde tal van ooggetuigen, vermoedelijk de laatste groep mensen die uit eigen ervaring kan vertellen wat zich in 1944 in Arnhem allemaal afspeelde. Bombardementen, razzia's, de Arbeitseinsatz, evacuaties, honger en andere ellende: alles wat Arnhem in de jaren 1944-1945 meemaakt komt in het boek aan bod.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: