ToM: een kwestie van Bewust-Zijn Werkboek

Een behandelmethode voor de ontwikkeling van reflexief vermogen bij autisme

Constance Th. W.M. Vissers; Marijcke Honée-van Zijll de Jong

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 10.00

ISBN: 9789492398154, geïllustreerd, January 2018
Formaat: 24.7 (h) x 17.2 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 192 gram.

Uitgever: ACCO Uitgeverij b.v.

beschrijving

Deze behandelmethode is bedoeld voor mensen met een autismespectrumstoornis die problemen ervaren in het contact met anderen en in het sociale verkeer. Uniek aan de behandelmethode is dat zij geen training is van sociale vaardigheden, maar zich concreet richt op verbetering van het Theory of Mind (ToM)-vermogen.

Mensen met autisme hebben vaak een minder goed ontwikkelde ToM, waardoor zij minder goed in staat zijn om eigen en andermans gedrag, gedachten en gevoelens te begrijpen. Aangezien het ToM-vermogen noodzakelijk is voor adequaat menselijk interactief verkeer, kan een ToM-stoornis worden beschouwd als een belangrijke bepalende factor voor sociale en communicatieve problematiek.

Bevordering van het ToM-vermogen gebeurt door het ontwikkelingsverloop van ToM te herhalen in een kunstmatige nabootsing van de specifieke fases in de ToM-ontwikkeling. Relevante ontwikkelingskenmerken van iedere ToM-fase worden in thematische sessies besproken en met behulp van oefeningen onder de aandacht gebracht. Het doel van de behandeling is om door middel van reflectie te groeien van 'Bewust-Wording' naar 'Bewust-Zijn'.

Dit werkboek is voor cliënten bedoeld en vormt een leidraad voor de gehele ToM-behandeling. Het boek kan als logboek worden beschouwd. Voor behandelaars is een separaat handboek verkrijgbaar dat bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.