Snap je wat ik bedoel?

Arie van Wijhe

paperback/ gebrocheerd: € 17.95
ISBN: 9789492261205, geïllustreerd, 388 blz., December 2017
Formaat: 21.6 (h) x 14.2 (b) x 3.6 (d) cm. Gewicht: 554 gram.

Uitgever: SAAM Uitgeverij

beschrijving

Snap je wat ik bedoel? is een liefdevol, aangrijpend maar ook humoristisch relaas van een vader met een dochter met een beperking. Arie van Wijhe beschrijft slapeloze nachten en woede-uitbarstingen. Maar dan zijn er de momenten die het allemaal waard maken: wanneer Marije, op haar unieke manier, plotseling laat merken hoeveel haar ouders voor haar betekenen.

Al vroeg valt op dat Marije zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Ze ligt 's nachts tandenknarsend in haar bedje, kijkt het liefst niemand aan en kan uren in haar eigen wereld verdwijnen. Wanneer ze vijf is, wordt na een reeks onderzoeken eindelijk de diagnose gesteld: Marije is autistisch.

In de woorden van de dokter heeft ze een 'vlekje'. Arie van Wijhe weigert in zulke termen over zijn dochter te denken. Samen met zijn vrouw Ria helpt hij haar om op haar eigen voorwaarden haar plek in de wereld te vinden. Zo komt een bijzonder talent aan de oppervlakte. Van verlegen peuter ontwikkelt Marije zich tot een zangeres die uitverkochte zalen inpakt.

Maar het is geen makkelijke weg. De maximale zelfstandigheid die Arie en Ria hun dochter gunnen, brengt grote risico's met zich mee. Om tot Marije door te dringen, moeten haar ouders leren omgaan met de geheel eigen logica waaraan zij koppig vasthoudt. Tegelijkertijd moeten ze de strijd aan met de tot wanhoop drijvende bureaucratie in de zorg.

Over de auteur
Arie van Wijhe (1948) werkte als manager en directeur binnen commerciële en maatschappelijke organisaties. Eerder verscheen van zijn hand het autobiografisch
boek Angstig verliefd over de liefdevolle relatie tussen een grootvader en zijn kleinzoon, en indirect over het verband tussen passie en leiderschap.
In Dokter, luister nou!, zijn tweede (auto)biografisch boek, wordt schrijnend zichtbaar wat de gevolgen voor patiënten kunnen zijn van de marktwerking in de zorg, de bezuinigingen en het voorschrijven van protocollen. Van Wijhe legt vanuit patiëntperspectief de paradox van ons huidig zorgsysteem pijnlijk bloot.


Dit is een Printing On Demand product en kan niet worden geretourneerd.

Inkijkexemplaar:

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: