Roemruchtige daden en opvattingen van Doctor Faustroll

Alfred Jarry

paperback/ gebrocheerd: € 20.55: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492254009, geïllustreerd,
Formaat: 19.9 (h) x 12.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 468 gram.

Uitgever: Bananafish

redactie: Pieter de Nijs; Bastiaan van der Velden; Matthijs van Boxsel

vertaald door: Liesbeth van Nes

beschrijving

Een God met een zeegroene snor en een tropenhelm zit met een baviaan en een deurwaarder in een roeiboot die vaart over land. Het klinkt als een mop, maar het is het begin van een culturele omwenteling. Jarry is vooral bekend
door de agressieve humor van Koning Ubu, die de aanzet gaf tot het futurisme, het dadaïsme en het surrealisme. Maar in Doctor Faustroll heeft Jarry cabaret, wetenschap, kunst en esoterie weten samen te ballen tot de wetenschap der wetenschappen, de 'Patafysica.

In zijn voorwoord bij deze editie geeft Matthijs van Boxsel (Encyclopedie
van de domheid) drie definities van deze wonderlijke discipline:
- De 'Patafysica is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen. Faustroll berekent de oppervlakte van God.
- De 'Patafysica is de wetenschap van de uitzondering. Faustroll verkleint zichzelf om een waterdruppel op een koolblad te onderzoeken.
- De 'Patafysica is de wetenschap die al doende de universa exploreert die parallel lopen met de officieel erkende wereld. Faustroll stuurt telegrammen uit de Etherniteit.

Doctor Faustroll geeft vanuit deze discipline antwoord op prangende vragen als: wat is landvaartkunde? Wat is de relatie tussen een paardenhoofd en moordzucht? Hoe te reizen door de tijd? 'Alles staat in Faustroll,' zei Boris Vian, 'inbegrepen de manier om een schaap levend te garen.'

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: