Mythologie van de schepping

Over de samenhang tussen scheppingsmythen en creatieve processen in de kunst

Michael van Hoogenhuyze

 
 

gebonden: € 40.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492165312, geïllustreerd, 124 blz., March 2019
Formaat: 28.8 (h) x 21.9 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 924 gram.

Uitgever: Uitgeverij De Muze

illustrator: Nelleke Scharroo

beschrijving

Mythologie van de Schepping, hoe de verbeelding de vrije loop krijgt in een boek over de wereld, de goden en de mensen. Een kunstwerk als een Getijdenboek. Zo'n kunstwerk als een Getijdenboek is erg duur om te drukken en te binden, daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Door in te tekenen voor het boek, een deel van de fascinerende tekening -of een van de andere tegenprestaties- te kopen, kun je helpen aan de totstandkoming van het boek.
Ontsporende mythes
Mythologie van de Schepping is een boek, gebaseerd op een meer dan 100 meter lange tekening. In dat boek speelt mythologie een grote rol. Zowel de tekenaar, Nelleke Scharroo, als de schrijver, Michael van Hoogenhuyze, laten in dit boek elke gedachte over oude mythes ontsporen in brede associaties en toegevoegde ideeën. Tekenaar en schrijver gaan daarmee met elkaar in gesprek, maar ook met zichzelf, binnen de tekeningen en teksten.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingMichael van Hoogenhuyze is opgeleid tot kunsthistoricus maar heeft zich in de lange tijd dat hij les gaf in het kunstonderwijs, ontwikkeld tot kunsttheoreticus. De laatste jaren werkte hij als lector, 'denkprocessen in de kunst'. Hij heeft heel veel kunstenaars lesgegeven, als kunsthistoricus, als theoreticus en als coach. Het grootste raadsel in de kunst blijft de vraag hoe een mens iets kan maken dat aandacht, ontroering en plezier oproept zonder dat ervoor ooit zoiets tot stand kwam; het creatieve proces. Zijn interesse voor scheppingsmythen hebben hiermee veel temaken.

Nelleke Scharroo is schilder, tekenaar en graficus. Zij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten inDen Haag. Haar werk is experimenteel en verhalend. Verhalend omdat elk beeld in haar werk ook een proces of een gebeurtenis laat zien, waardoor de toeschouwer zich automatisch afvraagt waar het beeld naar verwijst. Bewegelijk, eigenzinnig en fantasierijk zonder enige terughoudendheid, zo kun je haar werk karakteriseren. Ook al oogt het werk spontaan, toch ontstaat veel in een lang proces van overdenking, zelfkritiek en zorgvuldige besluitvorming. De laatste jaren heeft Nelleke zich vooral bezig gehouden met dit project, Mythologie van de Schepping.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.