Opstand tegen God

Peter Hitchens

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492161567, 260 blz., April 2018
Formaat: 21.1 (h) x 13.3 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 322 gram.

Uitgever: Uitgeverij De Blauwe Tijger

vertaald door: Henk-Jan Prosman

beschrijving

In 'Opstand tegen God' reageert Peter Hitchens in eerste instantie op het bekende boek God is niet groot van zijn broer, de bekende atheïst Christopher Hitchens (1949 - 2011). Het boek is meer dan een intellectuele verdediging van het christendom. Hitchens verhaalt aan de hand van zijn biografie hoe hij een samenleving die zich vervreemdt van het christendom, heeft zien veranderen.
Hitchens was in 1991 als correspondent in Moskou getuige van de val van het communisme. Dit was in zijn ogen alleen oppervlakkig gezien een nederlaag van een atheïstische ideologie: bevrijd van de ballast van het Sovjetcommunisme hebben linkse intellectuelen in het Westen de opstand tegen God onverminderd voortgezet.

In onze tijd wordt God, in naam van mensenrechten, individuele vrijheid en seksuele diversiteit, opnieuw bestreden als het belangrijkste obstakel voor de menselijke vrijheid. Een samenleving zonder God is echter gedoemd om opnieuw te moeten ervaren dat alleen het christendom en de burgerlijke vrijheden die daarin geworteld zijn, ons kunnen beschermen tegen de totalitaire aanspraken van de atheïstische staat.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDe verdediging van God wordt langzaam en rationeel gevoerd - geen visioenen, geen trance, geen bezwijming. [...] Dít zijn de vruchten van het christendom, en dít gebeurt er wanneer ze verdwijnen.
- The New York Times

Zijn bedoeling is om, wat hij noemt de drie grote fouten van het atheïsme bloot te leggen:
1. dat oorlog in de naam van godsdienst altijd om geloof draait,
2. dat het altijd mogelijk is om het onderscheid tussen goed en
kwaad te kennen buiten het bestaan van God om, en
3. dat atheïstische staten in feite niet atheïstisch zijn.
- The Guardian
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.