Manifest aan het volk van Nederland

aanklacht tegen de afschaffing van ons land en de ondermijning van onze democratie door de Europese Unie en een oproep tot grondwettelijk herstel

Arjan van Dixhoorn; Pepijn van Houwelingen

 
 

gebonden: € 15.00

ISBN: 9789492161017, 100 blz., May 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij De Blauwe Tijger

beschrijving

1 juni aanstaande is het precies 10 jaar geleden dat de Nederlandse bevolking zich met een ruime meerderheid uitsprak tegen de Europese grondwet.

Ter gelegenheid hiervan presenteert het Burgercomité-EU op 27 mei haar Manifest 'Aan het volk van Nederland'. Want het Europese integratieproces is sindsdien niet alleen verder gegaan maar onder invloed van de financiële crisis zelfs versneld. Tien jaar na het referendum van 1 juni 2005 reduceert de EU ons land steeds verder tot een provincie van een nieuwe staat waarover wij steeds minder macht kunnen uitoefenen. Tien jaar na 2005 is Nederland vrijwel opgeheven, en al lijkt het land nog te bestaan, de macht is allang verschoven, weg van Den Haag, en weg van ons. Tien jaar na 2005 is Nederland vrijwel opgeheven, en is het een land geworden dat zijn zelfbeschikking heeft afgeschaft en zijn eigen burgers niet toestaat om macht uit te oefenen over zichzelf. Feitelijk is Nederland daarmee geen democratie meer. Het manifest analyseert in detail alle sluiproutes waardoor de bevoegdheidsoverdracht naar Brussel blijft doorgaan.

Dit manifest is een aanklacht tegen deze afschaffing en ondermijning van onze democratie door de Europese Unie en een oproep tot grondwettelijk herstel.
1 jaar geleden mochten het Burgercomité-EU 60.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aanbieden en hadden daarmee ook het recht om de volksvertegenwoordiging toe te spreken en op te roepen tot een referendum. Ze gaf daaraan geen gehoor.
Maar dit stopt ons niet tegen. Integendeel, verschillende initiatieven komen begin juni samen om het fundamentele probleem van de EU aan te kaarten. De presentatie van dit manifest valt samen met het Peuro-initiaitief van Jort Kelder en Thierry Baudet. Zij presenteren op 2 juni een nieuw burgerinitiatief waarin de Tweede Kamer en de regering worden opgeroepen om met een parlementaire enquête onderzoek te doen naar de invoering van de euro en de afschaffing van de gulden. Ons gezamenlijke einddoel is een volksreferendum over het Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie zoals dat voor het eind van 2017 ook in het Verenigd Koninkrijk zal worden gehouden. Alleen de Nederlandse bevolking kan, mag en moet zelf en rechtstreeks beslissen of ons land moet blijven voortbestaan of dat we moeten opgaan in een nieuwe Europese staat.

Titel: Manifest aan het volk van Nederland.
Auteurs: Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen, namens het Burgercomité-EU.
Voorwoord door Thierry Baudet

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatHet zal u misschien ontgaan zijn, maar we gaan op een jubileum af: op 1 juni is het precies tien jaar geleden dat de Nederlandse bevolking zich uitsprak tegen de Europese grondwet. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Burgercomité-EU op 27 mei zijn Manifest aan het volk van Nederland.

Zoals bekend had de politieke klasse, de nomenklatoera, die ons land in wezen voor de EU heeft gekidnapt, lak aan het referendum. Twee jaar later werd het aan de 'grondwet' nagenoeg identieke Verdrag van Lissabon ondertekend en ging het wegsmelten van Nederland in de Europese superstaat gewoon door. Tijdens de eurocrisis kwamen daar noodmaatregelen overheen die dit proces nog versnelden. De affaire Griekenland heeft de meeste mensen sindsdien wel de schellen van de ogen doen vallen.

De EU heeft overigens baat bij crisissen, want dan 'moet' zij wel ingrijpen en kan zij opnieuw over de democratie heen springen als een sta-in-de-weg. Dit manifest citeert een aantal verbluffende opmerkingen hierover van Jean-Claude Juncker. De man heeft de EUdeologie zo geïnterioriseerd dat hij al niet meer beter weet. Dat geldt trouwens voor vrijwel heel de politieke klasse.

Dit manifest haalt adviezen van de Raad van State aan waarin de teloorgang van de Nederlandse soevereiniteit glashelder wordt geanalyseerd, net als het democratisch tekort, zonder dat dit een lampje bij het hoge college doet branden. Ze vinden het prima: hoe meer EU hoe beter. De term "landverraderlijk" valt in dit manifest wel eens, maar in hoeverre kun je daar nog van spreken bij mensen die het hele concept 'vaderland' al lang achter zich hebben gelaten?

Zwitserland zou ons lichtende voorbeeld moeten zijn hoe een klein Europees land soeverein, democratisch en welvarend kan blijven. Zelfs veel meer dan wij. Voor Europese samenwerking is het dus niet nodig aan elkaar vast te zitten en je vanuit Brussel centraal te laten koeioneren.

In juni worden enkele initiatieven gelanceerd om het fundamentele probleem van de EU aan te kaarten. De presentatie van het manifest valt samen met het Peuro-initiatief van Jort Kelder en Thierry Baudet. Zij presenteren op 2 juni een nieuw burgerinitiatief waarin de Tweede Kamer en de regering worden opgeroepen met een parlementaire enquête onderzoek te doen naar de invoering van de euro en de afschaffing van de gulden. Men is het eens dat er een volksreferendum dient te komen over het Nederlands lidmaatschap van de EU. Want, zoals dit manifest stelt, "alleen de Nederlandse bevolking kan, mag en moet zelf en rechtstreeks beslissen of ons land moet blijven voortbestaan of dat we moeten opgaan in een nieuwe Europese staat".

Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen, Manifest aan het volk van Nederland. Met voorwoord door Thierry Baudet. Uitg. De Blauwe Tijger, 100 pp., geb., € 15,-, ISBN 978 94 92161 01 7. Zie ook www.burgercomite-eu.nl.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.