Design Dedication

Adaptive Mentalities in Design Education

Annelys de Vet; Daniel van der Velden; Anja Groten; Femke Herregraven

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Design Dedication

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492095732, geïllustreerd, 240 blz., January 2020, Engels
Formaat: 23.5 (h) x 17.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 334 gram.

Uitgever: Valiz

redactie: Annelys de Vet; Astrid Vorstermans

beschrijving

- Sluit goed aan bij urgente vraagstukken uit de praktijk van design studenten, afgestudeerde makers, docenten, ontwerp- en kunstacademieorganisaties en andere professionals in kunst en design.
- Inspirerend boek over de rol en waarden van designonderwijs en hoe studenten een bewuste en toekomstbestendige werkattitude kunnen ontwikkelen.

Design Dedication is een pleidooi voor flexibiliteit binnen het designonderwijs, vóór de aanpasbaarheid van educatieve kaders en keert zich af van gestandaardiseerde rigide onderwijsstructuren. Het uitgangspunt van dit boek is om (design)studenten een sociaal betrokken en politiek bewuste werkpraktijk te laten ontwikkelen die zich verhoudt tot de actualiteit. Op deze manier leidt de opleiding de designer op tot een maker die zich weet te verhouden tot de wereld om zich heen en in zijn praktijk uit te drukken wat er volgens hen toe doet.

Hoe kan design bijdragen aan sociale, politieke, culturele en economische vraagstukken? Hoe kan ontwerp helpen bij het voorstellen van een andere toekomst? Het is van essentieel belang dat ontwerpers begrijpen hoe ze hun specifieke positie en vernieuwingskracht kunnen inzetten om een positie in te nemen in hedendaagse discussies.

Design Dedication onderzoekt hoe een onderwijsinstituut deze ontwikkeling bij haar studenten ondersteunen en waarborgen en bevraagt hoe het instituut daar verantwoordelijkheid bij kan innemen. Het Design Departement van het Sandberg Instituut nam deze overwegingen als uitgangspunt; om hiërarchie in de opleiding te vermijden en uit te gaan van de kracht van het collectief.

In dit boek is verweven met de tekst een brede selectie interessante afbeeldingen opgenomen, allen van werk dat ontwikkeld is bij of in het kader van het departement Design van het Sandberg Instituut in Amsterdam (Het Sandberg Instituut verzorgt de Masteropleidingen van de Gerrit Rietveld Academie).

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingDesign Dedication makes a plea for adaptive mentalities in design pedagogy, with a non-normative approach to design practices. It explores an attitude in and towards design education that is socially engaged, politically aware, generous in approach, lyrical in tone, experimental in form, and collaborative in practice. How can we talk about and bring out the political aspect inherent in the work that design students are doing? How to work on specific urgencies that are rooted in experience and narration? What are the underlying values of such a pedagogy? What kind of practices are developed in this context? How can an institute support and safeguard this?
Design Dedication explores these approaches through statements from within and reaches out to design students, designers, artists, and teachers who are open to questioning their own practices and reformulating values in design education for a yet unpredictable, but surely dedicated tomorrow.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.