Sovereign Words

Indigenous Art, Curation and Criticism

Katya García-Antón; David Garneau; Prashanta Tripura; Santosh Kumar Das

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492095626, geïllustreerd, 272 blz., December 2018, Engels
Formaat: 23.5 (h) x 16.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 696 gram.

Uitgever: Valiz

serienaam/reeks: OCA / Office for Contemporary Art NO

redactie: Katya García-Antón

beschrijving

‘Indigenous’, of in het Nederlands indigeen, duidt op de oorspronkelijke bewoners (en hun huidige nakomelingen) van een land of gebied. Zij waren er al in de tijd dat dat gebied bijvoorbeeld gekoloniseerd werd, of op het moment dat omliggende of dominante groepen een natiestaat vormden. Vaak leven indigene bewoners in overeenstemming met culturele gebruiken en tradities, waarmee ze zich onderscheiden van de officiële instituties van het land waar ze nu deel van uitmaken.
De specifieke gebruiken, kunst en cultuur van indigenous gemeenschappen krijgen wereldwijd steeds meer aandacht. Sovereign Words is een eerste brede verkenning in het formuleren van uitgangspunten en een gemeenschappelijk vocabulaire om indigene kunst gelaagd en betekenisvol te kunnen beschouwen. Het gaat over definities, representatie, kunstkritiek, manieren van tentoonstellen en contextualiseren, met veel casestudies die specifieke aspecten over identiteit, narrativiteit en inbedding concreet maken.
Sovereign Words laat zestien indigenous schrijvers, kunstenaars en cultuurdragers zelf aan het woord, afkomstig van vier continenten. Het brengt perspectieven samen uit de kunst, film, ethiek en geschiedenis, theorie en museologie. Het pleit voor kennisopbouw en intellectuele bondgenootschappen als basis voor de inheemse en niet-inheemse kunst en cultuur van nu en van de toekomst.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.