Het meesterwerk

Émile Zola

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789492068194, 480 blz., September 2019

Uitgever: Uitgeverij Oevers

vertaald door: Lidewij van den Berg; Marijke Scholts

beschrijving

Het meesterwerk (L’Oeuvre, 1886) is het tragische verhaal van Claude Lantier, een ambitieuze en getalenteerde jonge kunstenaar uit de Provence die naar Parijs komt om de kunstwereld te veroveren, maar wordt geteisterd door de gebreken in zijn eigen genialiteit. Terwijl zijn jeugdvriend Pierre Sandoz een succesvol romanschrijver wordt, wordt de originaliteit van Claude bespot op de Salon en werpt hij zich geleidelijk in een gedoemde obsessie voor één groot doek. Het leven - in de vorm van zijn model en zijn vrouw Christine en hun misvormde kind Jacques - wordt opgeofferd voor de kunst.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Émile Zola (1840 - 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire werk werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert. Als criticus viel hij bijzonder scherp uit naar de officiële Salonjury, toen zij De fluitspeler van Édouard Manet weigerden op te nemen in de tentoonstelling. Hij zou trouwens fervent verdediger worden van het impressionisme.

In 1870 verscheen het eerste boek uit de beroemde serie Les Rougon-Macquart, dat in totaal bestaat uit twintig romans. Het meesterwerk is de veertiende roman uit deze serie.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: