Het meesterwerk

Émile Zola

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het meesterwerk

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492068194, 472 blz., May 2020
Formaat: 21.1 (h) x 13.6 (b) x 4.3 (d) cm. Gewicht: 661 gram.

Uitgever: Uitgeverij Oevers

vertaald door: Lidewij van den Berg; Marijke Scholts

beschrijving

Het meesterwerk is het verhaal van een groep kunstenaars en hun strijd met de academische school. Hoofdpersonage is Claude Lantier, waarin Zola kenmerken van Manet, Monet, maar vooral van zijn jeugdvriend Cézanne projecteert. Claude Lantier is een ambitieuze en getalenteerde jonge kunstenaar uit de Provence die naar Parijs komt om de kunstwereld te veroveren. Terwijl zijn jeugdvriend Pierre Sandoz (Zola zelf) een succesvol romanschrijver wordt, wordt de originaliteit van Claude bespot op de Salon en werpt hij zich geleidelijk in een gedoemde obsessie voor één groot schilderij. Het leven – in de vorm van zijn model en zijn vrouw Christine en hun zoontje Jacques – wordt opgeofferd voor de kunst.

Het meesterwerk, ‘de beroemdste roman over kunst’, aldus Julian Barnes, speelt zich af tussen 1860 en 1870 en biedt een uniek inzicht in Zola’s carrière als schrijver en zijn relatie met de impressionisten. Hij beschrijft hun strijd met de academie, de natuur en de talloze druppels bloed, zweet en tranen die het maken van elk kunstwerk met zich meebrengt.

Een bijzondere roman over een groep kunstenaars wiens werk uitgroeide tot de meest invloedrijke stroming in de kunstgeschiedenis: het impressionisme.

‘Dit tragische liefdesverhaal vormt een meedogenloze schets van het toenmalige kunstenaarsmilieu.’
– Bart Van Loo

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Émile Zola (1840 - 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire werk werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert. Als criticus viel hij bijzonder scherp uit naar de officiële Salonjury, toen zij De fluitspeler van Édouard Manet weigerden op te nemen in de tentoonstelling. Hij zou trouwens fervent verdediger worden van het impressionisme.

In 1870 verscheen het eerste boek uit de beroemde serie Les Rougon-Macquart, dat in totaal bestaat uit twintig romans. Het meesterwerk is de veertiende roman uit deze serie.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.