Exquisite errors: DMCO-I

diagnostic manual of Codec Orders

Barry van der Rijt

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Exquisite errors: DMCO-I

paperback/ gebrocheerd: € 30.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492051134, geïllustreerd, 288 blz., September 2015, Engels
Formaat: 21.3 (h) x 16.4 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 692 gram.

Uitgever: The Eriskay Connection

beschrijving

Heeft iemand die afwijkt van de norm een geestelijke stoornis? Of kun je door af te wijken juist bijzondere talenten en kwaliteiten hebben? Bij beeldend kunstenaar Barry van der Rijt werd tien jaar geleden de diagnose ADHD gesteld. Exquisite Errors laat zien dat zijn 'afwijking' een fascinerend project kan opleveren.

Van der Rijt raakte gefascineerd door de verrassende verstoringen die kunnen ontstaan bij de digitale weergave van film. In een periode van twee jaar maakte hij op een obsessieve manier honderden afbeeldingen van dit soort digitale fouten, codec errors genaamd. Door doelbewust verstoringen aan te brengen in de weergave van digitale film ontstond een serie prachtige 'afwijkingen'.

In Exquisite Errors groepeert hij deze afwijkingen in categorieën, geïnspireerd op de DSM, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Dit handboek definieert ruim driehonderd psychische stoornissen en bepaalt welke diagnosen gesteld kunnen worden. Hèt grote verschil met de DSM is dat alle 'afwijkingen' in Exquisite Errors niet als iets negatiefs maar als iets positiefs worden gelabeld.

Barry van der Rijt maakt met zijn werk een krachtig statement en plaatst onze kijk op stoornissen in een nieuw perspectief. Hij omarmt niet alleen de schoonheid van de 'afwijking' maar wijst ook op het belang ervan.

De publicatie bevat een inventarisatie van 300 werken van Van der Rijt, systematisch gecategoriseerd in 20 typologiën, allen gediagnostiseerd, met puntgewijze beschrijvingen van alle relevante karakteristieken.

Barry van der Rijt (1974, Nijmegen) is een beeldend kunstenaar en experimenteel filmmaker. Hij houdt ervan om te spelen met film-gerelateerde materie: videobanden, codecs, pixels, schermen. Met de resultaten van zijn experimenten creëert hij nieuwe betekenissen, die meestal resulteren in korte films. Zijn werk werdt vertoond op de Nederlandse nationale televisie, in musea, op verschillende internationale festivals in Europa, en op tentoonstellingen buiten Europa.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.