In het spoor van Birma

de tweede generatie: blonde meets Indo

Femmy Fijten

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492020222, geïllustreerd, 220 blz., September 2017
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 312 gram.

Uitgever: Nieuwe Druk

redactie: Ton van Eck

illustrator: Engelbert Meurs

beschrijving

De roman 'In het spoor van Birma' gaat over twee jonge mensen die beiden (indirect) slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. Als tweede generatie slachtoffers dragen zij de sporen van het leed dat hun ouders is aangedaan. Zij is opgegroeid in een beklemmend gezin waarvan de ouders het bombardement op Rotterdam, het verraad en de hongerwinter hebben meegemaakt. Zijn ouders hebben hun wortels in Nederlands-Indië en zwegen over de gruwelen onder de Japanse bezetter. Hun levens kruisen elkaar, er ontstaat een romance, maar ze raken elkaar ook weer kwijt. De angst voor verraad, en hun woede en achterdocht jegens buitenstaanders raken ze echter niet kwijt.
De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en aangrijpende dagboekaantekeningen opgetekend door een dwangarbeider die de verschrikkingen tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn heeft overleefd. De kennismaking met dit dagboek verandert in hoge mate het leven van de hoofdpersoon, Emma. Het verhaal van Emma is grotendeels gebaseerd op de jeugd van de auteur.
Uit het dagboek van Birma; 'ik ben ontdaan van elke menselijkheid'

In 'In het spoor van Birma' is een brief van Maarten 't Hart opgenomen.
"Femmy is bij dit laatste boek dichtbij zichzelf gebleven. Wellicht is deze roman daardoor haar meest geslaagde roman geworden" (Maarten 't Hart)
Over Vaarwel Soerabaja: 'Nog nooit was de geschiedenis zo tastbaar als in dit onvergetelijke boek.' (Checkpoint)
Over Terug naar Bandung: 'Femmy's ontwapenende argeloosheid zorgt ervoor dat alles in evenwicht blijft' (Maarten 't Hart)


Een aantal uur na het opstellen van de aankondiging van de nieuwe roman van Femmy Fijten ontving uitgeverij Nieuwe Druk het bericht dat Femmy is overleden op 63-jarige leeftijd. Femmy heeft tot nu toe twee romans uitgegeven bij Nieuwe Druk en bijdrages geleverd aan 2 verhalenbundels.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.