Als je boven ligt

nsb-kinderen op de vlucht

Willem Andrée

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Als je boven ligt

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 9789492020154, 170 blz., August 2016
Formaat: 21.2 (h) x 15.0 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 277 gram.

Uitgever: Nieuwe Druk

illustrator: Engelbert Meurs

beschrijving

Als je boven ligt speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een zoon van een NSB'er. In navolging van veel familieleden van collaborateurs vlucht hij in februari 1945 naar Duitsland. De massale vlucht kwam op gang vanaf Dolle Dinsdag (5 september 1944). Door een (later foutief gebleken) bericht van Radio Oranje ontstond er een bevrijdingsroes in Nederland, met als gevolg paniek bij vele collaborateurs.

Tijdens de reis moet hoofdpersoon Frank (12) zijn moeder, oudere broer en zusje achterlaten en reist hij verder met zijn broertje. Samen met meer kinderen van foute ouders gaan ze richting de Tsjechische grens. Daar zou het beter zijn voor deze kinderen die nergens meer bij horen. Beter wordt het niet, integendeel.
De kinderen moeten zien te overleven in de chaos van het slot van de oorlog.

Willem Andrée (1976) studeerde Tekst & Communicatie aan de Universiteit van Tilburg, werkte twaalf jaar als (hoofd)redacteur en bladenmaker bij communicatiebureaus en is nu redacteur bij het Radboudumc. "Als je boven ligt" is zijn debuutroman.


'Als je boven ligt is pijnlijk actueel, het leven blijft een oefening in empathie'
A.H.J. Dautzenberg

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.