De prijs van kerrie

Een Surinaams-Hindostaanse familiekroniek

Soemintra Bakas-Sital

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De prijs van kerrie

gebonden: € 14.95

ISBN: 9789491932441, geïllustreerd, 196 blz., July 2018
Formaat: 21.6 (h) x 13.6 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 498 gram.

Uitgever: Dexter

beschrijving

In 2018 is het precies 145 jaar geleden dat de Hindostaanse immigratie in Suriname begon. Hindostanen zijn de bevolkingsgroep in Suriname waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De Hindostanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, vertrokken vele Hindostanen naar Nederland. In Suriname maken de Hindostanen met ongeveer 180.000, 27,4% uit van de totale bevolking. De Hindostaanse gemeenschap is vooral gevestigd in Nickerie en de districten Paramaribo, Wanica en Commewijne. In Nederland woonden in 2009 ruim 160.000 Hindostanen, wat neerkomt op bijna 1% van de totale bevolking. Zij zijn voornamelijk in de steden Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Almere en Rotterdam en de gemeenten daar omheen gevestigd. Daarnaast zijn er aanzienlijke Hindostaanse gemeenschappen te vinden in Guyana, Trinidad en Tobago en Jamaica en kleinere gemeenschappen Hindostanen in Midden- Amerikaanse landen. Het is een 'stille minderheid' waar weinig over bekend is. Doordat er steeds meer gemengde relaties zijn ontstaan zijn er nu tienduizenden 'dubbelbloedjes' met deels Hindostaanse wortels.
Oud-onderwijzeres Soemintra Bakas-Sital vertelde veel verhalen uit haar familiegeschiedenis aan haar zoon, trendwatcher Adjiedj Bakas. Al die verhalen vormen samen dit boek, de eerste Surinaams-hindostaanse familiekroniek.

Soemintra Bakas-Sital (1938) was een gepassioneerde onderwijzeres tot aan haar pensioen. Ze komt uit een kinderrijke boerenfamilie en vertrok later naar de stad. Ze is de weduwe van dammer Adjiedj Bakas. Als kleuterjuf was ze voor duizenden Surinamers de eerste van wie ze onderwijs kregen. Verhalen vertellen zit in haar bloed. Als storyteller pur sang wist ze haar kleuters - soms moest ze klassen van 40 kleuters tegelijk leiden - de eerste stapjes in het onderwijs bij te brengen. Als boerendochter is ze een natuurkind. Haar grote kennis van planten, kruiden, bloemen en groenten is legendarisch. Voor iedere kwaal had ze wel een huismiddeltje of kruiden uit de tuin paraat. Tuinieren is haar lust en leven. In de winter van haar leven geniet ze met volle teugen van haar tuin in Rainville in Paramaribo-Noord in Suriname, haar thuis, van waaruit ze vele reizen maakte.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEen Surinaams-Hindostaanse familiekroniek. De verhalen en gebeurtenissen zijn van grote historische waarde omdat het gedachten en gevoelens van echte mensen beschrijft en daardoor niet alleen de feiten en observaties van geschiedschrijvers weergeeft. Het boek is verlucht met talrijke kleuren- en zwart-witfoto's, die de verhalen van de toenmalige onderwijzeres tot een belevenis maken. Soemintra komt uit een kinderrijke boerenfamilie en vertelt die verhalen aan haar zoon, trendwatcher Adjiedj Bakas, die samen de familiegeschiedenis vormen van de familie die als contractarbeiders uit India naar Suriname kwam. 'Hoe duur was de suiker' van Cynthia McLeod is bekend vanwege de verfilming, maar deze inkijk in het leven van de nazaten van contractarbeiders is niet minder belangwekkend. Vooral ook omdat over 'de stille minderheid' door mettertijd ontstane gemengde relaties - er zijn inmiddels tienduizenden 'dubbelbloedjes' met Hindostaanse wortels - desondanks weinig bekend is. Een gemakkelijk leesbaar boek dat de cultuur van de contractarbeiders blootlegt.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.