Kopzorg

Geestelijke gezondheid en wellbeing in de 21e eeuw

Adjiedj Bakas

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Kopzorg

gebonden: € 15.99

ISBN: 9789491932434, geïllustreerd, 168 blz., April 2018
Formaat: 21.7 (h) x 13.7 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 461 gram.

Uitgever: Dexter

beschrijving

Volgens Mind, het vroegere Fonds Psychische Gezondheid, hebben in Nederland op dit moment zo'n 3 miljoen mensen last van psychische klachten. Het gaat hier om een grotere groep dan alleen de mensen met een gediagnostiseerd ziektebeeld. Het CBS meldt dat er jaarlijks bijna 1,5 miljoen behandeltrajecten worden uitgevoerd vanuit de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Hiervan richt 17 procent zich op stemmingsstoornissen, zoals depressie en bipolaire stoornissen. Een even groot deel is gericht op stoornissen die doorgaans in de kindertijd worden gediagnosticeerd, zoals ADHD of ontwikkelingsstoornissen zoals autisme.
Een aantal maatschappelijke ontwikkelingen zal de ggz de komende jaren sterk beïnvloeden. Toenemende stress en eenzaamheid worden belangrijke thema's. Als meer mensen hun baan verliezen door de digitale transformatie, zal ook het aantal mensen met depressie toenemen. Naarmate het aantal (kinderen van) migranten in ons land toeneemt, zal een cultuurspecifieke aanpak steeds belangrijker worden. Ook psychische klachten die verband houden met ouderdomsziekten als Alzheimer nemen toe.
Geestelijke gezondheidszorg wordt in dit boekje ook besproken in het bredere kader van welzijn, geluk en een juiste work-life balance. Verzuim kost Nederlandse werkgevers jaarlijks meer dan € 13 miljard. Zo'n 30 procent van ons werkverzuim komt ondertussen voort uit psychische klachten. Een hoge werkdruk is een vrij bekende stressfactor, maar ook ziekte of overlijden van een naaste kunnen voor spanningen zorgen, met als gevolg werkverzuim. Snel ingrijpen door werkgevers helpt. En we kunnen zelf beter letten op onze work-life balance, bijvoorbeeld door zo af en toe te genieten van wellness, zodat we beter bestand zijn tegen de stress.

Adjiedj Bakas, trendwatcher des vaderlands (Telegraaf, NRC Handelsblad) en vooruitblikkoning (de Volkskrant), verkocht meer dan 1 miljoen boeken. Hij geeft circa 200 lezingen per jaar in binnen- en buitenland. Hij 'explodeert van enthousiasme' (Süddeutsche Zeitung), 'benut zijn wereldburgerschap op briljante wijze' (Times of India), wordt geroemd om zijn 'optimisme en inspiratiekracht' (Frits Bolkestein) en om 'zijn pleidooi voor de As van de Hoop' (Jan-Peter Balkenende). Hij werd uitgeroepen tot een van de 25 meest creatieve Nederlanders (Management Team) en een van de 100 meest invloedrijke mediapersoonlijkheden (Nederlands Media Netwerk).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.