De Joodse bruid

het verdwenen verleden van Irak; roman

Judit Neurink

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Joodse bruid

paperback/ gebrocheerd: € 20.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491921070, geïllustreerd, 300 blz., October 2014
Formaat: 21.6 (h) x 13.4 (b) x 3.1 (d) cm. Gewicht: 468 gram.

Uitgever: Jurgen Maas

beschrijving

Bijna drieduizend jaar lang woonden er Joden in Irak, totdat ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw binnen een paar jaar vrijwel allemaal vertrokken. Dat gegeven is de basis voor De Joodse bruid, een roman over twee jonge Joodse vrouwen in Iraaks Koerdistan. Zara is student en bijna verloofd als ze een dagboek vindt, geschreven in de jaren veertig door Rahila. Die beschrijft hoe de wereld om haar heen verandert door de opkomst van het zionisme en de vestiging van de staat Israël. Het is een verleden waarover Zara vrijwel niets weet. De politieke onrust van de jaren veertig lijkt uit het dagboek over te slaan naar Zara's eigen leven als inwoners van Iraaks Koerdistan in opstand komen tegen hun regering. Als haar eigen banden zichtbaar worden met het verdwenen Joodse verleden, komt Zara's leven in een stroomversnelling.

In 'De Joodse bruid' zijn waargebeurde verhalen vermengd met fictie. Zara en Rahila zijn fictief, maar leven in een wereld die de werkelijkheid dicht benadert. Journalist en schrijfster Judit Neurink heeft in 'De Joodse bruid' een vergeten deel van het Iraakse verleden verwerkt: het aandeel van Joden in de geschiedenis van het land en hun massale vertrek vanwege discriminatie en vervolging.

Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan, waar ze het Independent Media Centre in Kurdistan opzette. In 2009 verscheen haar debuutroman De bange stad over drie gezinnen in een door sektarisme en politiek geweld geteisterd Bagdad. Twee jaar later verscheen van haar hand Mijn Iraakse familie.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan.
In 2009 verscheen haar debuutroman De bange stad. Twee jaar verscheen Mijn Iraakse familie.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.