Jamil en Jamila

Elsbeth de Jager

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Jamil en Jamila

gebonden: € 12.50

ISBN: 9789491886171, geïllustreerd, 48 blz., October 2014
Formaat: 21.3 (h) x 15.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 236 gram.

Uitgever: De Droomvallei

illustrator: Esther van der Ham

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Jamil en Jamila wonen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Jamil komt er net aan, Jamila woont er al wat langer. Net als heel veel andere kinderen moesten ze vluchten vanwege de oorlog. Jamila wil graag vrienden worden met Jamil. Maar waarom geeft hij zo vaak geen antwoord? En wat lastig dat hij voor zoveel dingen bang is ... Als Jamila iets moet doen waarvoor ze eigenlijk het liefst weg wil lopen, is het Jamil die haar helpt.

Het boek is geschreven door Elsbeth de Jager en Esther van der Ham op verzoek van Oscar Assadullah Mukhtar Bergamin, directeur van Ash-sham CARE. Hij en zijn medewerkers zorgen voor hulpverlening en wederopbouw in Syrië waaronder de start van de scholen in de vluchtelingenkampen. De sprekende illustraties in het boek zijn gemaakt door Esther van der Ham. Zwart-wit potloodtekeningen die door de kinderen zelf nog ingekleurd kunnen worden. De kinderen in de vluchtelingenkampen kennen de kleuren niet meer en ook dit helpt hen.

'Jamil & Jamila' is geschreven en geïllustreerd om op de scholen in de vluchtelingenkampen te gebruiken. De structuur en regelmaat die het schoolleven biedt, vermindert de kans op een blijvend trauma en zorgt voor een beter toekomstperspectief. Het boek is zo geschreven dat het kinderen ondersteunt bij wat voor hen belangrijk is, zoals het leren en onthouden van hun eigen achternaam, de cijfers en de kleuren. Dingen die voor kinderen in Europa heel vanzelfsprekend zijn, maar die zij zijn vergeten. Kinderen in Europa kunnen door het lezen van het boek meer begrip krijgen voor leeftijdgenootjes in de vluchtelingenkampen.

Dit boek is het eerste deel in een serie. Met de aankoop van dit boek worden de kinderen gesteund die slachtoffer zijn van de Syrische burgeroorlog. Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie gratis beschikbaar aan de kinderen in de vluchtelingenkampen. De illustraties in het boek zijn met de hand gemaakt, met één potlood, één gum en één puntenslijper om ook hiermee de relatie met het leven van de kinderen in de kampen te leggen.

Achter in de Europese versie van het boek staat een speciaal "Doe- en ontdekgedeelte" waarmee de kinderen in Europa meer te weten komen over het dagelijkse leven in het vluchtelingenkamp. Ze kunnen ontdekken welke route Jamil en Jamila hebben afgelegd om in het kamp te komen, er staan recepten van de in het boek vermelde gerechten en nog veel meer.

Hardcover, 148 x 210 mm, 48 pagina's zwart-wit

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Elsbeth de Jager werkt als beëdigd vertaler en docent Duits. In 2008 begon ze met schrijven. `Jamil & Jamila is haar negende boek. Elsbeth heeft twee volwassen kinderen en woont met haar man in Hilversum.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

Jamil & Jamila

paperback/ gebrocheerd: € 10.00
LET OP! Deze uitgave is in het Arabisch! Jamil en Jamila wonen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Jamil komt er net aan, Jamila woont er ...

Jamil & Jamila

paperback/ gebrocheerd: € 9.95
Die syrischen Kinder Jamil und Jamila wohnen in einem Flüchtlingslager. Genau wie viele andere Kinder mussten sie wegen des Krieges fliehen. ...

Meer boekennieuws op Facebook.