Het Predikheren Mechelen

Herbestemming van een kloosterruïne tot stadsbibliotheek / Transformation of a monastery ruin into a city library

Christoph Grafe; Stefan Devoldere; Vlad Ionescu; Bart Robberechts; Stef Lernous; Steven Defoor; Elsbeth Ronner; Dirk Somers

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491789205, geïllustreerd, June 2019, MUL
Formaat: 28.5 (h) x 21.7 (b) x 3.2 (d) cm. Gewicht: 1390 gram.

Uitgever: Luster Uitgeverij

redactie: Joeri De Bruyn; Mechthild Stuhlmacher

beschrijving

Het barokke Predikherenklooster in Mechelen kent een bewogen geschiedenis. Het was eerst een klooster, later een militaire kazerne en hospitaal. Elk van die levens heeft zijn sporen nagelaten. Sinds 1975 stond het gebouw leeg en veranderde geleidelijk in een indrukwekkende ruïne. In 2010 besliste de stad Mechelen om het monumentale pand te restaureren en in te richten als openbare bibliotheek. De bijzondere sfeer en de schoonheid van de ruïneuze ruimtes vormden de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten en Callebaut Architecten.

Dit boek brengt een fotografische ode aan het gebouw en zijn transformatie. Verschillende stemmen nemen het woord: ontwerpers, archeologen, historici, kunstenaars en gebruikers. Ze schrijven en reflecteren over de omgang met een ruïne, over de leesbaarheid van de geschiedenis en over restauratie als eigentijdse ontwerpopgave.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.