De vlucht deel 1

Lillian van Bael

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De vlucht deel 1

paperback/ gebrocheerd: € 18.95

ISBN: 9789491773389, 236 blz., October 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Palmslag VOF

serienaam/reeks: Tussen de rendieren geboren

beschrijving

De vlucht is het eerste deel uit de reeks 'Tussen de rendieren geboren', dat zich afspeelt tijdens de Grote Noordse Oorlog rondom het jaar 1700. Voor de Sámi - in de volksmond Lappen genoemd - is dit een moeilijke tijd. Ze overleven dankzij hun rendieren en trekken hiervoor naar voedselrijke gebieden. Hun nomadische bestaan in Noorwegen wordt echter bemoeilijkt door de oorlog en door boeren die zich in toenemende mate in het trekgebied van de rendieren vestigen.

In het eerste deel volgen we 'de vlucht' van onder andere Sámi Lais, zijn vriendin Birit en van een uit Finland gevluchte familie. Tijdens hun vlucht raken ze betrokken bij meeslepende gebeurtenissen die gaan over leven of dood. Daarnaast speelt in deze moeilijke tijd ook de overgang van hun oude geloof in de Åsen naar het Christelijke geloof een belangrijke rol. En dat zorgt voor extra problemen.

Auteur Lillian van Bael keerde ruim 35 jaar geleden naar Nederland terug, nadat ze samen met haar gezin tien jaar doorbracht in Noorwegen. Daar was ze parttime werkzaam in het onderwijs, voor clubhuiswerk, in de thuiszorg voor bejaarden, was ze 'dagmama' en raakte ze geboeid door de problemen die de Sámi toen ondervonden. Deze bevolkingsgroep was dagelijks in het Noorse nieuws en na haar pensionering vond Lillian de tijd om zich hier verder in te gaan verdiepen.
Tijdens latere vakanties naar Noorwegen kwam zij door onderzoek in bibliotheken en gesprekken in Lapland steeds meer te weten over de bijzondere leefwijze van de Sámi.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.