Kafka was een zzp'er

hoe drieduizend zelfstandigen onterecht van fraude werden beschuldigd door het UWV

Fokelien Faber

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Kafka was een zzp'er

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 9789491773082, 150 blz., October 2013
Formaat: 21.1 (h) x 14.2 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 248 gram.

Uitgever: Palmslag VOF

beschrijving

Ongeveer drieduizend zzp'ers die vanuit de WW konden starten met een eigen bedrijf werden tussen 2004 en 2010 door het UWV ten onrechte beschuldigd van fraude. Het werd een lange, moeizame kafkaiaanse strijd tegen bureaucratie en onrecht, die tot op de dag van vandaag wordt gevoerd. Fokelien Faber was een van deze zzp'ers. 'Kafka was een zzp'er' is haar persoonlijke verslag over deze periode. Ze laat onverbloemd zien hoe ongelijk haar strijd was, hoe moeilijk het was om in dit gevecht overeind te blijven, letterlijk met vallen en opstaan.

Hoe heeft het zover kunnen komen?:
Bij een koppeling van het UWV-bestand met dat van de Belastingdienst werd geconstateerd dat de urenopgaven van de zzp'ers bij deze instanties niet met elkaar overeenkwamen. De oorzaak: de meeste zelfstandigen hadden nauwelijks of geen informatie van het UWV gekregen over het opgeven van hun gewerkte uren. De beschuldigingen leidden tot torenhoge vorderingen, jarenlange vervolgingen, rechtszaken, onaangename briefwisselingen en non-communicatie. Kortom, tot veel frustratie, machteloosheid en verdriet.

Voorwoord Nationale ombudsman:
De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft zich ook intensief bezig gehouden met deze kwestie. "Wat Fokelien Faber heeft meegemaakt is puur Kafka: een strijd tegen een onzichtbare moloch, die wetten en regels hanteert waardoor gewone mensen als u en ik diep in de problemen komen", schrijft hij in het voorwoord van 'Kafka was een zzp'er'. Naast een voorwoord is er een nawoord van FNV-bestuurslid Leo Hartveld.

Extra informatie over dit boek is te vinden op www.kafkawaseenzzper.nl

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.