Een gevoelig iemand

Jáchym Topol

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een gevoelig iemand

paperback/ gebrocheerd: € 26.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491738654, 480 blz., October 2020
Formaat: 21.1 (h) x 14.8 (b) x 4.6 (d) cm. Gewicht: 748 gram.

Uitgever: Voetnoot, Uitgeverij

vertaald door: Edgar de Bruin

beschrijving

JÁCHYM TOPOL laat in EEN GEVOELIG IEMAND geen essentieel thema ongemoeid: liefde, dood, religie, familie, vriendschap, overleven, het actuele politieke klimaat, de Russische dreiging, Europa, populisme.

Wegwezen = wegwezen! Pools ongedierte!’ krijgen Moor, een Tsjechische acteur van middelbare leeftijd, zijn jonge vrouw Sonja en hun twee zoontjes als voorproefje toegebeten als ze op het theaterfestival van Bristol aankomen. Geconfronteerd met deze brexit-retoriek besluit Moor – na jarenlange omzwervingen met hun camper langs theaterfestivals in Europa – terug te keren naar zijn geboortegrond aan de oevers van de rivier de Sázava, ten zuidoosten van Praag. Onderweg komen ze in allerlei netelige situaties terecht en verzeilen ze en passant ook nog met Gérard Depardieu in de Oekraïens-Russische oorlog. Bij thuiskomst heeft Sonja een miskraam en wordt naar het ziekenhuis overgebracht. Als Moor verdacht wordt van moord op zijn schoonvader, slaat hij op de vlucht: de start van een roadtrip met zijn twee zoontjes. Een hachelijke tocht – te voet, in auto’s, met een roeiboot, op een motor met zijspan – vol hindernissen en obstakels, achtervolgingen, ontsnappingen, kortom een achtbaan van bizarre gebeurtenissen, die hen langs bekenden en onbekenden voert: hoeren, woekeraars, zigeuners, ex-criminelen, leden van een motorbende, dronkaards, kletskousen etc., die allen hun eigen stem en hun eigen verhaal hebben, inclusief vechtpartijen, bedrog, moord en doodslag. Aan het eind komen alle verhaallijnen samen, uitmondend in een grootse finale met een bruiloft in een bordeel, de politie en een Russische tank.

EEN GEVOELIG IEMAND heeft een geheel eigen dynamiek, stijl en ritme. Groteske episodes worden afgewisseld met grappige en smeuïge, levendige dialogen; poëtische beschrijvingen contrasteren met de vulgaire, expliciete taal van de protagonisten. Het is een verhaal over mensen die - niet gehinderd door politieke correctheid - hun weg trachten te vinden in de veranderende wereld.
De personages in EEN GEVOELIG IEMAND zijn rauwe, harde figuren, maar wel met een hart: in wezen zijn ze allemaal gevoelig.

EEN GEVOELIG IEMAND werd bekroond met de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur, de hoogste literaire onderscheiding in Tsjechië.

JÁCHYM TOPOL [Praag,1962] behoort tot de belangrijkste hedendaagse Tsjechische schrijvers. Al in zijn vroege werk uit 1995 toont hij een voorkeur voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij en voor actuele thema's.
Zijn werk is in vele talen vertaald, onder meer in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Pools, Zweeds en Italiaans en in meer dan twintig landen verschenen.

EEN GEVOELIG IEMAND is uit het Tsjechisch vertaald door EDGAR DE BRUIN, die ook het interessante nawoord schreef.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatRuw én poëtisch, hard én gevoelig, grappig én wreed, diep én plat, realistisch én surreëel, eenheid én veelheid, welk spectrum je ook kiest, Een gevoelig iemand, de nieuwe, lijvige, uitzonderlijk goede roman van de Tsjechische schrijver Jáchym Topol (1962) schiet permanent en in razend tempo heen en weer van het ene uiterste naar het andere.
Na de laatste bladzijde vraag je je verbaasd af hoe Topol erin slaagt zoveel stijlregisters en zo’n stortvloed aan verhalen tot één geheel samen te smeden.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.