Voorkom ernstige rekenproblemen

7 aanraders

Ceciel Borghouts

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Voorkom ernstige rekenproblemen

paperback/ gebrocheerd: € 23.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491725500, geïllustreerd, 96 blz., January 2015
Formaat: 21.1 (h) x 14.6 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 160 gram.

Uitgever: Instondo

serienaam/reeks: TIBtools

redactie: Walter van de Calseyde

beschrijving

Veel leerlingen kampen met rekenproblemen. Daarbij spelen zowel kindkenmerken als onderwijsfactoren een rol. Hoe minder aanleg voor rekenen je hebt, hoe harder
je het onderwijs nodig hebt. Met goed rekenonderwijs zijn veel rekenproblemen binnen de perken te houden. Kleine problemen worden dan niet groter en lopen niet uit de hand.
In deze TIBtool ontdek je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Expert Ceciel Borghouts geeft concrete tips hoe de leerkracht nauwkeurig kan observeren. In vaak herkenbare praktijkvoorbeelden wordt ze samen met de IB'er uitgedaagd
om anders te signaleren. Niet meer leunen op resultaten van methodetoetsen, maar meer op eigen observaties. Zelf blokdoelen gaan beoordelen met het drieslagmodel.
Groepsoverzichten gaan er heel anders uitzien dan na afname van de methodetoetsen! Dat zal leiden tot vroeger en specifieker ingrijpen. Het doel is preventie, oftewel: voorkomen
dat kleine problemen groter worden. De leerkracht wordt met deze manier van werken meer bepalend. Het is niet nodig en zelfs onwenselijk de methode
strak te volgen. Dat vraagt wel de nodige kennis. Elke Aanrader bevat tips en tools die de IB'er en leerkracht daarbij ondersteunen.

Rekenspecialist Ceciel Borghouts heeft een eigen adviesbureau: Borghouts Rekenadvies. Zij is (mede) ontwikkelaar van het protocol ERWD, diagnostiek met het protocol ERWD,
en van rekenmethoden. Zij geeft trainingen op een breed terrein van het rekenen en de opleiding rekencoördinator. Borghouts publiceert regelmatig over rekenonderwerpen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatPraktische handreiking in de bekende boekenreeks van TIB, Tijdschrift Interne Begeleiders, om samen met leerkrachten en specialisten problemen in het basisonderwijs op te lossen. Ditmaal over het voorkomen van (ernstige) rekenproblemen.

De auteur, bekend rekenspecialist en -trainer, geeft aan dat rekenproblemen te maken hebben met zowel kind- als onderwijsfactoren.

Via het bekende redactionele format van de reeks biedt de auteur zeven aanraders: 1. Functionele gecijferdheid als doel, 2. Spelen met de vier hoofdfasen per leerlijn, 3. Dagelijks observeren met het drieslagmodel, 4. Signaleren: zelf blokdoelen beoordelen, 5. Werken met de vertaalcirkel, 6. Doelen per leerjaar als leidraad, 7. Eerst basisstrategieën, dan pas handig rekenen.

Per hoofdstuk/aanrader biedt de auteur kennis en informatie, voorbeelden, tools, tips, een checklist en een samenvatting. Op deze praktisch toepasbare wijze brengt de auteur het domein rekenen in het primair onderwijs niet alleen compleet in kaart, maar biedt zij tevens met het oog op de talrijke rekenproblemen tal van handreikingen ter voorkoming of bestrijding ervan.

Met illustraties en overzichten. Zeer aanbevolen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.