Levenskunst à la Montaigne

Ronald Wolbink

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Levenskunst à la Montaigne

paperback/ gebrocheerd: € 7.50

ISBN: 9789491693823, 128 blz., March 2016
Formaat: 21.0 (h) x 14.4 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 212 gram.

Uitgever: ISVW Uitgevers

redactie: Francien Homan; Florian Jacobs

beschrijving

Je kunt naar een coach gaan om te zoeken naar je diepste gevoelens, maar je kunt beter eerst dit boek lezen. Het beschrijft wat jij, hier en nu, kunt opsteken van de levenskunst van de Franse filosoof Michel de Montaigne. Deze zestiende-eeuwse denker hield er een aantal verrassende denkbeelden op na. Zo beschrijft hij de mens als een veranderlijk wezen, boordevol tegenstellingen. We zijn van nature wisselvallig en daarom past ons eerder bescheidenheid dan standvastigheid.

Montaigne staat ook stil bij de onvermijdelijke eindigheid van ons leven; een gedachte waaraan de moderne coach, die stilzwijgend uitgaat van een steeds verdergaande ontwikkeling en ontplooiing, liever niet wil denken. Alleen door stil te staan bij de dood kunnen we verder leven in het hier en nu.

De nuchtere inzichten van Montaigne zijn een goed tegengif tegen de pseudozelfsturing van onze maatschappij. Die eist dat we ons continu afstemmen op wat de omgeving van ons vraagt. Dit kan de arbeidsmarkt, de relatiemarkt of de participatiemaatschappij zijn. Het humanisme van Montaigne is een verademing. Hij wijst ons op een sceptische maar altijd positieve manier om naar ons handelen en onze omgeving te kijken, waarbij de mens zelf steeds begin- én eindpunt is.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEen moderne levenskunstfilosofie voor een breed publiek
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.