Publieke bezinning

Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

Erik Boers; Dorien Brunt; Sjaak Evers; Saskia van der Werff

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Publieke bezinning

paperback/ gebrocheerd: € 30.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491693670, geïllustreerd, 272 blz.,
Formaat: 24.1 (h) x 17.1 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 555 gram.

Uitgever: ISVW Uitgevers

beschrijving

Waar is ruimte voor publieke bezinning nu kiezers zich vervreemd voelen van de bestaande representatieve democratie; nu de landelijke overheid zich verder terugtrekt uit allerlei maatschappelijke instituties; nu de Nederlandse burger aangespoord wordt tot zelfredzaamheid? En hoe kan die bezinning vorm krijgen? Wat is het antwoord op de oproep van burgers om meer zeggenschap en eigenaarschap?
Socrates deed het ons voor, 25 eeuwen geleden in de jonge democratie van Athene: bezinnende gesprekken voeren met burgers en bestuurders over prangende kwesties. In zijn spoor zijn de auteurs de afgelopen tien jaar betrokken geweest bij Socratische dialogen. Zij presenteren een verrijkt dialoogmodel en beschrijven gelijktijdig de cases die aan dit model ten grondslag liggen. Het biedt praktische richtlijnen voor raadsleden, bestuurders en ambtenaren, voor betrokken burgers en ondernemers, voor gespreksleiders; kortom, voor iedereen die twijfels heeft bij de dominante manieren van beslissen en die op zoek is naar beproefde alternatieven.
Met een voorwoord door Anne-Marie Spierings.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDe op Socrates geïnspireerde techniek van het zogenaamde 'socratische gesprek' vormt het uitgangspunt. De auteurs komen uit op een model in de vorm van een dubbele lemniscaat, draaiend om de begrippen ontmoeten, bezinnen, beslissen en beoefenen. In het boek wordt dit aan de hand van de praktijkvoorbeelden heel helder en gedetailleerd uitgelegd.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.