Een beestachtige geschiedenis van de filosofie

Erno Eskens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een beestachtige geschiedenis van de filosofie

gebonden: € 20.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491693397, 478 blz., October 2014
Formaat: 24.1 (h) x 17.8 (b) x 3.3 (d) cm. Gewicht: 1276 gram.

Uitgever: ISVW Uitgevers

redactie: Hester Eymers

beschrijving

Aan de hand van talloze schilderijen, beeldhouwwerken, tuinontwerpen, historische foto's en manuscripten vertelt dit boek hoe 26 eeuwen filosofie ons zelfbeeld hebben gevormd. Hoe kijken we in het bijzonder aan tegen ons lichaam en tegen onze dierlijkheid? Het verhaal begint bij de prehistorische cultus van de moedergodin en eindigt in onze tijd.
Met Plato's zielenwagen reizen we door de geschiedenis van het denken. Twee paarden - symbool voor onze lichamelijke en sociale driften - stuwen ons voort. De wagenmenner - ons intellect - houdt de teugels stevig in handen en zet een beschaafde levenskoers uit. Maar in de Romantiek komen de paarden in opstand en moet de wagenmenner de teugels laten vieren. De mens weigert nog langer het driftleven te beteugelen. Vanaf dat moment wordt het dier in de mens bevrijd, wat leidt tot de emancipatie van de slaaf en de vrouw. Zij werden tot dan toe vooral als dierlijke wezens gezien. In onze tijd volgt de emancipatie van het dier zelf, terwijl ook de mens zelf verder verdierlijkt.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat'Het resultaat is uitermate leesbaar, boeiend en verfrissend, het plezier van het denken straalt van de bladzijden af. En dan is het ook nog prachtig vormgegeven en uitvoerig in kleur geïllustreerd.'
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.