Mama, het is oorlog!

Kinderjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Duitsland

Cecile Oranje

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Mama, het is oorlog!

paperback/ gebrocheerd: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491591075, geïllustreerd, 249 blz., December 2016
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 494 gram.

Uitgever: Conferent uitgeverij

redactie: Rob Oranje; Jan Postema; Ina Mollenhof; Jeroen Kuypers

beschrijving

De Tweede Wereldoorlog was meer dan alleen D-Day of Stalingrad en bestaat uit meer verhalen dan die van Anne Frank en Hannie Schaft. Achter de grote gebeurtenissen en de grote namen schuilen miljoenen kleinere, want iedereen die ouder is dan éénenzeventig heeft ‘de’ oorlog meegemaakt, als kind of als volwassene. In ‘Mama, het is oorlog!’ heeft Cécile Oranje tientallen van deze kleine verhalen opgetekend. Ze interviewde zowel Nederlanders als Duitsers, mensen die destijds jong volwassene waren of kind, die zich aan de goede of de foute kant van de scheidslijn bevonden, en liet hen vertellen.Veel traumatische gebeurtenissen herinneren zij zich zo scherp alsof het gisteren is gebeurd, andere zaken zijn licht vervormd of vergeten, maar steeds vertellen zij één verhaal. Het is ‘het’ oorlogsverhaal van hun familie, zoals zij dat hebben doorgegeven aan hun kinderen of naasten. Het meest opvallende is dat veel van deze kleine verhalen in dramatiek niet onder doen voor de grote, zoals we die uit films en boeken hebben leren kennen. De Tweede Wereldoorlog speelde zich af op de stranden van Normandië en aan de oevers van de Wolga, in het Achterhuis in Amsterdam en op de straten van Haarlem, maar evengoed in de Soesterduinen, langs de vaarten van Overijssel en Noord-Holland en in Kamp Amersfoort. Deze kleine steentjes vormen een onlosmakelijk deel van het totale mozaïek. De verhalen zijn aangevuld met voetnotenen geïllustreerd met foto’s.
Laat dit boek een aansporing zijn te luisteren en te noteren vóór de stemmen der getuigen van fluisteren overgaan in zwijgen...

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingAchter de grote gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog schuilen de miljoenen kleinere verhalen die de oorlog hebben meegemaakt.
De auteur heeft deze verhalen vastgelegd.
Het zijn kleine steentjes en vormen een onlosmakelijk deel van het totale mozaïek. De verhalen zijn aangevuld met voetnoten en geïllustreerd met foto’s.
Het boek is een aansporing om te luisteren en te noteren vóór de stemmen der getuigen van fluisteren overgaan in zwijgen...
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.