Dit leven

Karel Schoeman

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Dit leven

gebonden: € 10.00

ISBN: 9789491583247, 256 blz., April 2014
Formaat: 20.6 (h) x 13.6 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 371 gram.

Uitgever: Aldo Manuzio

vertaald door: Rob van der Veer

beschrijving

Dit leven is een prachtig geschreven, tot de verbeelding sprekend verslag van het leven van een vrouw die in het laatste deel van de negentiende eeuw in het Roggeveld woonde. Op haar sterfbed herinnert ze zich haar leven van afzondering en eenzaamheid en haar rol van getuige. Getuige van de gebeurtenissen in haar familie - de gevolgen van het toenemend aanmatigende gedrag van haar moeder: de verhouding tussen haar twee broers en de jonge vrouw die ze beiden beminden.
De aarzelende, haperende herinneringen van de vrouw zijn een poging om de onrechtvaardigheden te begrijpen (bijvoorbeeld het verjagen van 'kleurlingen' van land dat ze al generaties lang bewoonden) en om de geheimen te ontrafelen achter de gebeurtenissen die leidden tot de dood van een van haar broers. De roman is een delicaat en subtiel web van emoties, een verhaal van bijna hypnotische kracht die de lezer binnentrekt in dit leven.

- Juryrapport bij de toekenning van de Prix du Meilleur Livre Étranger.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEindelijk is er weer eens een roman van de Zuid-Afrikaanse auteur Karel Schoeman (1939) vertaald. En wat voor een roman! Dit leven vertelt het fascinerende verhaal van een vrouw die met een paar zwijgende familieleden op een afgelegen schapenboerderij haar leven slijt.
De oude vrouw ligt op haar sterfbed en kijkt gedurende één nacht terug op haar leven. Ze reconstrueert gebeurtenissen, ontrafelt geheimen en ziet gestorven familieleden als schimmen verschijnen 'in deze kamer met zijn houten luiken en zijn vloer van aangestreken mest.' Maar wat een uitwerking en wat een stijl!
In feite is Dit leven een studie naar menselijke verhoudingen binnen een gemeenschap die geen invloeden van buiten toelaat.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.