Boerenbloed

melkquota, megastallen en het verdwenen idyllische platteland

Kees Kooman

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Boerenbloed

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491567971, 288 blz., March 2015
Formaat: 21.1 (h) x 13.6 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 368 gram.

Uitgever: Uitgeverij De Kring

trefwoorden: agrarische sector boeren landleven melkquota melkveehouderij platteland

beschrijving

Melkquota, megastallen en het verdwenen idyllische platteland

Het idyllische boerenland in een spagaat tussen natuurbehoud en melkproductie

Boerenbloed beschrijft de levens van een aantal agrarische families in het 'melk-eldorado' rond het Friese dorpje Ee. De boeren hebben met hard werken hun fortuin verdiend, maar staan nu op een kruispunt. Door het opheffen van de melkquota kunnen de melkrobots en zuivelfabrieken na 31 jaar eindelijk op volle toeren gaan draaien. Er liggen al scenario's klaar voor 20 tot 30 procent productiegroei. Maar die melk zal een hoge prijs hebben: vervuilde en uitgeputte grond, een stikstofprobleem door extreme (kunst)mestproductie, ziektes en uitsterven van dieren, en een veranderend landschap. En kan de markt al die melk wel aan?

Journalist Kees Kooman, inwoner van Ee, zag de afgelopen jaren het landschap om hem heen veranderen en de megastallen verrijzen. Hij gaat op onderzoek uit. Hij praat met wetenschappers, politici en milieubeweging over de kansen, de bedreigingen en zelfs de gevaren voor de melkveehouderij.
Maar Kooman praat vooral met de boeren zelf. Kiezen zij voor grootschaligheid of juist niet, wat zijn hun dromen en ambities? Zij spelen de hoofdrol in dit nostalgisch stemmende én verontrustende boek over het kantelpunt waarop 'Nederland Boerenland' zich bevindt.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Kees Kooman is onderzoeksjournalist/schrijver en heeft een tiental boeken op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen, zoals financiën, gezondheid en sport.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.