Verviers

een wandeling in heden en verleden

Jan Rymenams

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Verviers

paperback/ gebrocheerd: € 25.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491439766, geïllustreerd, 110 blz., September 2014
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 226 gram.

Uitgever: Eigenboekuitgeven.com

beschrijving

Aan de rand van de Belgische Hoge Venen en Ardennen, op enkele kilometers van de Duitse en Nederlandse grens, ligt Verviers. Gekneld tussen autosnelwegen razen we er voorbij op zoek naar andere vakantiebestemmingen. Bijna 100 jaar geleden was Verviers wereldcentrum van de wolverwerking . Nog steeds is het aureool van een grauwe industriestad in onze geheugen gegrift en mijden we de plek. Maar het verval en de afbraak zijn reeds 40 jaren geleden begonnen en moeizaam tracht Verviers een nieuw verfrissend élan te vinden.

Dit boekt neemt je mee door haar boeiende geschiedenis. Je maakt een wandeling langs de architecturale merktekens van onbegrensd liberaal ondernemerschap en je leest het verhaal van een bewogen sociale geschiedenis. Door de talrijke fait divers wordt je beeld van de stad levendig, kleurrijk en verscherpt.

Maar de geschiedenis is niet compleet zonder het heden. Je wandelt dan ook langs de fonteinen die Verviers sinds de eeuwwende als Waalse hoofdstad van het Water op de kaart moeten zetten. Je ziet hoe de fabrieken van eertijds als woonsites geconverteerd werden. Je ervaart de kleurrijke gezelligheid van een stad met vele nationaliteiten. Maar je zal ook de littekens zien van mislukte urbanisatie en van de open wonden van de armste wijken van België.

Hoewel dit boek ook werkelijk een wandeling is, zal je waarschijnlijk bij alle plaatsen onmogelijk het verhaal ten gronde kunnen lezen. Het hoofdstuk over de algemene geschiedenis helpt je om de wandeling beter te begrijpen en voor te bereiden. De talrijke thematische stukjes completeren je beeld nadat je de stad verkend hebt. En bovenal, laat het bezoek niet bij één keer.

Jan Rymenams (1954)

Gepassioneerd door plekken en streken die aan de interesse van de promotoren van het toerisme ontsnappen of die in ons collectief een foute bijklank hebben gekregen, tracht de auteur door excursies en artikels dit beeld bij te stellen. Verviers was een dankbaar onderwerp voor een eerste boek.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jan Rymenams (1954) studeerde in 1976 af als bioloog met als specialiteit vegetatiekunde. Hij was wetenschappelijk assistent aan de Katholieke Universiteit van Leuven en bestudeerde de relaties tussen plantengemeenschappen en de omgevingsfactoren waarbij veldwerk gecombineerd werd met voor die tijd innovatieve statistische technieken.

In een politiek klimaat waar de milieuproblematiek door de overheid slechts schoorvoetend werd aangepakt en in een periode dat de economische conjunctuur slabakte, studeerde hij informatica en had het voorrecht om halverwege de jaren 80 in het bedrijfsleven mee te werken aan de opkomst van PCs en netwerken. In 1995 wordt hij EDP-manager van een belangrijke privé-instelling van openbaar nut in de zorgsector. In 2008 echter houdt hij de pure informatica voor bekeken en wordt projectleider van uiteenlopende grotere projecten. Voor hem is hierin niet alleen het organisatorische spel belangrijk maar is de kans om inhoudelijk steeds nieuwe dingen te leren essentieel.

Gepassioneerd door plekken en streken die aan de interesse van de promotoren van het toerisme ontsnappen of die in ons collectief geheugen een foute bijklank hebben gekregen, tracht de auteur door excursies, gidsbeurten en artikels dit beeld bij te stellen. Verviers met een boeiend industrieel verleden en een moeilijke sociale context was een dankbaar onderwerp voor een eerste boek.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.