Met pa valt niet te feesten

Guus Dijkhuizen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Met pa valt niet te feesten

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491409059, 308 blz., June 2012
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 423 gram.

Uitgever: Nieuwe Druk

beschrijving

Schrijver Guus Dijkhuizen, geboren op 11 januari 1937 te Amsterdam, geniet landelijk nog steeds enige bekendheid als bedenker van het roemruchte tijdschrift Gandalf. Regionaal is hij in Oost-Nederland bekend als oprichter van Kunsthuis 13 te Velp waarvan hij jarenlang directeur is geweest.

Lange tijd heeft Guus Dijkhuizen het verhaal met zich meegedragen dat in dit boek wordt verteld: kind van een foute vader, jaren van verwaarlozing en kindertehuizen, aangrijpende oorlogservaringen.
De schrijver vertelt het verhaal op een nuchtere en enigszins laconieke toon en niet gespeend van humor. De lezer is gewaarschuwd: eenmaal aan dit boek begonnen zal hij niet rusten voordat het is uitgelezen.

Het begin is niet het begin, dat komt later. Het verhaal over Frans, zijn broer Leo en zus Marja, zijn vader Leonard en de families Splinter en Huurhuis, begint bij Frans' terugkomst in Amsterdam. De vertelling gaat ook over Hitler, die net als Frans een moeilijke jeugd had. Waarvan akte.

'Goed geschreven, robuuste stijl en een indrukwekkend verhaal'
Thomas Verbogt

'... Een verhaal over een verschoppeling, een jongetje dat onder deprimerende omstandigheden opgroeit. Het knulletje ondervindt weinig liefde en genegenheid. Zijn leven speelt zich af in een tijd van oorlog en ellende. Dat de kleine Frans overeind blijft mag een wonder heten. Tal van ontroerende en adembenemende passages grijpen je als lezer bij de strot. Maar op een geheel eigen wijze weet Guus Dijkhuizen, o.a. met een verrassend relativerend taalgebruik soms bij de lezer ook een lach te ontlokken. Guus Dijkhuizen speelt het klaar met zijn verhaal een tijdsbeeld te schetsen dat de grondslag vormt voor een documentaire.'
Hans Sternsdorff*

* Kunstverzamelaar Hans Sternsdorff (geb. 1924 Amsterdam) was ondermeer journalist bij 'De Volkskrant' en 'Het Vrije Volk'

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.