Mooie schepen en banen 5

in de haven van Rotterdam

Cees de Keijzer; Hans Roodenburg

 
 

gebonden: € 18.95

ISBN: 9789491354533, geïllustreerd, 112 blz., April 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: Coolegem Media

beschrijving

Rotterdam blijft records breken!
De hoeveelheid goederen die in 2015 door de haven van Rotterdam werd in- en uitgevoerd bedroeg 466,4 miljoen ton. Opnieuw een ladingrecord dat door vele schepen werd aan- en afgevoerd. In de Maasmond liepen 29.122 zeeschepen binnen die over het hele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten, beduidend meer dan de optelsom van erin en eruit. Dat komt omdat ook veel schepen van de ene naar de andere ligplaats verhalen en door een flink aantal 'zeezwaaiers' die van de Europoort naar de stad, of andersom, varen. Met name bij containerfeeders is dat nogal eens het geval. Al met al een scala aan mooie schepen om te belichten en de daarbij behorende havenaspecten en trafieken te schetsen.

Er werken ook mensen in en aan die haven die op een of andere wijze een schakeltje vormen in dat havenbestel. In dit boek, het vijfde deel in de reeks, wordt een twaalftal banen voor het voetlicht gebracht en komt een honderdtal schepen voorbij. In een grote diversiteit, van kustvaarders tot mammoettankers, gewoon en soms heel bijzonder. Die schepen vervoeren lading en daar gaat het om in een haven. 'Wij pakken alles' is de toepasselijke titel van het boek 'Honderd jaar Frans Swarttouw (1887 - 1987)'. Deze droge bulkstuwadoor heeft in de vorige eeuw in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van de Rotterdamse haven. Hun slogan is nog steeds van kracht en blijft de kracht van die haven.

Cees de Keijzer (1943) is vijfenvijftig jaar actief in scheepvaart- en havenzaken. Hij begon als officier bij de Holland Amerika Lijn en voer op Nederlandse, Liberiaanse en Canadese schepen. Daarna was hij 26 jaar in dienst bij het (Gemeentelijk) Havenbedrijf Rotterdam. Eerst in operationele en vervolgens in beleidsfuncties. In 2004 ging hij met pensioen en werd voor zijn verdiensten onderscheiden met de Erasmusspeld. Hij is al vele jaren voorzitter van de World Ship Society Rotterdam Branch, een actieve club van rond de 320 'shipaholics'.

Hans Roodenburg (1945) is een onafhankelijke journalist met vijfenveertig jaar ervaring in met name maritieme aan­ge­legenheden. Hij werkte voor diverse gerenommeerde dagbladen in Rotterdam. Thans schrijft hij als freelancer en als vrijwilliger voor vele sites.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.