De Drakendokter

Gideon

Ingrid Bilardie; Killian Bilardie

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Drakendokter

paperback/ gebrocheerd: € 17.95

ISBN: 9789491337253, geïllustreerd, 128 blz., June 2014
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 294 gram.

Uitgever: Graviant BV

serienaam/reeks: De Drakendokter

illustrator: Lars Reen

redactie: Bianca Nederlof

trefwoorden: adhd autisme draak draken passendonderwijs taalontwikkeling

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Een dolkomisch drakenboek voor jong en oud.
Extra, extra superleuk gemaakt voor kinderen met autisme.

Geen gewoon drakenverhaal!
Stoere draak Gideon heeft een probleem.
Een enorm probleem.
Daarom gaat hij naar de beroemde drakendokter Killian.
Maar als hij daar is, krijgt hij geen woord meer uit zijn bekje.
Gideon kan alleen nog maar huilen.
Gelukkig heeft Killian een oplossing voor elke drakenkwaal.

Doelgroep
Kinderen met en zonder autisme van 6 tot 12 jaar.
Omdat de sociaal emotionele ontwikkeling bij ASS onregelmatig verloopt, is niet altijd duidelijk waar het kind precies zit in die ontwikkeling. Daarom is het verhaal geschikt voor een brede leeftijdsgroep.

Leerdoel
De meeste kinderen schakelen binnen hun leesontwikkeling automatisch over van: "één moment, één verhaal" naar "langer verhaal, meerdere dagen". Kinderen met autisme, adhd, add en taalontwikkelingsproblemen vinden het lastiger om die omslag te maken. Dit heeft zijn weerslag op het zelfstandig lezen van langere teksten over meerdere momenten.

Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om een selectie te maken tussen relevante en irrelevante informatie. Een rigide denkpatroon kan problemen geven: je vastbijten op een detail en de hoofdlijn vergeten. En omdat deze kinderen gedurende de dag zo overstelpt raken door prikkels, vinden ze het lastig om rustig te worden en de juiste informatie weer op te halen. Dit belemmert het plezier in het lezen van een langer verhaal gedurende meerdere dagen.

De Drakendokter is een doorlopend verhaal en bevat extra aanwijzingen en herhalingen zodat het verhaal elke dag goed gevolgd kan worden. Zo ontstaat een tussenstap en kan het lezen en onthouden van een langer verhaal geoefend worden.

Tegemoetkomingen aan autisme in taal en tekst
De concentratiespanne van kinderen met ASS is niet zelden korter dan gemiddeld. De lengte van de hoofdstukken is hierop afgestemd.

De cliffhangers zijn mild, om kinderen met angsten te ontzien.

Er wordt rekening gehouden met een tragere taalverwerking. Er zijn weinig complexe of samengestelde zinnen. De zinnen zijn eenvoudig, kort en logisch. Er wordt extra vaak aangegeven wie aan het woord is tijdens een dialoog. Verwijzingen worden spaarzaam gebruikt en waar zij toch voorkomen zijn ze helder en duidelijk. Het verhaal wordt chronologisch vertelt en lastige flashbacks worden vermeden of goed toegelicht.

Elke zin staat op een nieuwe regel. Dat geeft overzicht. Niet alleen voor de lezer, ook voor de voorlezer.

Elementen uit het verhaal sluiten aan bij de belevingswereld van een kind met autisme. In het verhaal wordt verder niet gesproken over autisme.

Co-doelgroepen
Door de tegemoetkomingen is het boek ook zeer geschikt voor jongere kinderen met een hoog leesniveau. Het is een langer verhaal dat aansluit bij hun belevingswereld. Maar ook wat oudere kinderen met een lager leesniveau ervaren De Drakendokter als een fijn boek. Zij begrijpen net iets meer van de taalgrapjes en referenties naar games, terwijl het verhaal qua taal en opbouw makkelijk te lezen is.

Volg alles over de avonturen van Killian de Drakendokter via https://www.facebook.com/dedrakendokter
Bekijk de boektrailer via: http://youtu.be/gvOJL2JP5vg

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Hoe heet je?
- Ik heet Ingrid Bilardie de Boer. Ik woon samen met mijn man, twee kinderen en twee katten. De katten heten Netty en Pluis.

Waar ben je geboren?
- In Alkmaar op 23 februari 1971. Ik groeide op in Westfriesland en nu woon ik in de Bollenstreek. Ik woon niet ver bij de zee vandaan en daar ben ik heel blij mee.

Waarom ben je boeken gaan schrijven?
- Omdat ik zo slecht slaap. Voor ik in slaap val moet ik mezelf eerst een verhaal vertellen. Sommige verhalen vind ik leuk en goed genoeg om op te schrijven.
toelichtingEen dolkomisch drakenboek voor jong en oud. Extra, extra superleuk gemaakt
voor kinderen met autisme.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

De Drakendokter

paperback/ gebrocheerd: € 17.95
Vonk ‘Je moet Vonk helpen, Killian,’ zegt draak Gideon ernstig. ‘Dat arme, kleine draakje is zo zielig! Hij flikkert als een kapotte tl-buis ...

De Drakendokter

paperback/ gebrocheerd: € 17.95
De Jessy draak Gideon de Draak kan niet meer naar huis. Onmogelijk. De nieuwe buurvrouw maakt veel te veel kabaal. Ze jammert en ze jankt, ...

De Drakendokter

paperback/ gebrocheerd: € 17.95
Vooruit, Skywender! Ook draken gaan wel eens op vakantie. Gideon, Lorcan en Aleks vieren hun vakantie bij de Amazone rivier. Spannend! ...

Meer boekennieuws op Facebook.