Pieps en Peter

moeten alles achterlaten in de oorlog

Martine Nijhoff

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Pieps en Peter

gebonden: € 18.90

ISBN: 9789491076121, geïllustreerd, 232 blz., April 2020
Formaat: 22.8 (h) x 14.8 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 568 gram.

Uitgever: Uitgeverij Stili Novi

illustrator: Pieter Veltkamp

beschrijving

Een boek met relevantie voor kinderen van nu
Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. De kinderen van nu weten soms meer over oorlogen in verre gebieden dan over de oorlog die we in ons eigen land hebben meegemaakt. Ze horen over oorlogen op tv, en kennen misschien wel kinderen die voor oorlog zijn gevlucht. Dit verhaal gaat over heimwee, rouw en je vader en moeder missen, maar vooral over hoe het voelt om alles te moeten achterlaten. Zelfs je geliefde huisdier.

Op een avond in 1944, als het dorp waar de familie Van den Burg woont precies in de vuurlinie van Operatie Market Garden komt te liggen, moeten Peter, zijn broertjes en zusjes en alle mensen uit het dorp een veilig heenkomen zoeken in zuidelijker gelegen gebieden. Niet alleen Peters moeder blijft achter – zij is arts en moet blijven om de zieken en gewonden te verzorgen – maar ook Pieps, de poes van Peter.
Pieps is in de chaos van de bombardementen en beschietingen weggevlucht.
Peter maakt zich grote zorgen om zijn moeder en om Pieps.
Een half jaar eerder is Peters vader, die voorheen de huisarts van het dorp was, verongelukt terwijl hij over de onverlichte wegen een patiënt moest bezoeken. In deze verdrietige periode vindt Peter troost bij Pieps. En nu is zijn poes alleen achtergebleven in het dorp, temidden van hevige gevechten.
Het duurt maanden voordat de Duitsers worden verslagen.
Al die tijd kan Peter niet naar huis en verblijven de kinderen Van den Burg op tijdelijke adressen.
En Pieps moet al die tijd zien te overleven in de Betuwe temidden van de veldslagen tussen de Engelsen en de Duitsers...

De Tweede Wereldoorlog gezien vanuit de belevingswereld van een 9-jarige jongen
In dit waargebeurde verhaal over een doktersgezin in Heteren, een dorp vlak bij Arnhem, staan veel gebeurtenissen van historisch belang. De bewoners van het dorp zien de bevrijders aankomen en na een week is het hen duidelijk dat de bevrijdingsactie Market Garden bij Arnhem is mislukt. Het oorlogsfront komt in de oostelijke Betuwe te liggen en de bevolking moet verplicht evacueren. Tijdens deze chaotische volksverhuizing raakt Peter een aantal van zijn broers en zusjes kwijt. Peter maakt zich grote zorgen over hoe het met hen gaat. Ook vraagt hij zich af hoe het is met zijn poes Pieps, die hij niet kon vinden toen ze haastig weg moesten.
Vanaf dit moment vormen de illustraties een parallel verhaal. Terwijl we lezen hoe Peter zich zorgen maakt over de poes, zien we de avonturen van Pieps die zichzelf moet zien te redden in de ijskoude winter. Zo weet de lezer meer dan Peter.

Het doktersgezin beleeft een tijd van omzwervingen en komt uiteindelijk in Eindhoven terecht. Na de bevrijding blijken Heteren en alle dorpen in de wijde omgeving zwaar getroffen. Peters moeder herstelt de dokterspraktijk en probeert het zwaar beschadigde huis bewoonbaar te krijgen. De kinderen vinden zolang onderdak bij hun tante in Utrecht.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.