On bereikbaar, De reis naar vrijheid en veiligheid

Vier overwinningsverhalen

Anki Dunnewind-Hengelaar

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
On bereikbaar, De reis naar vrijheid en veiligheid

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 9789491076046, 178 blz., January 2019
Formaat: 22.1 (h) x 14.1 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 293 gram.

Uitgever: Uitgeverij Stili Novi

beschrijving

Wat betekent het om te leven in oorlogsgebied? Om als burger zomaar vlakbij je huis in een vuurgevecht te geraken? Om in gevaar te zijn omdat je minder streng islamitisch bent of omdat je tot een etnische of christelijke minderheid behoort? Omdat de reis zeer gevaarlijk kan zijn, zijn het vooral mannen die vluchten. Als een vrouw toch besluit te vluchten, loopt ze extra risico’s. In veel culturen is een vrouw echter ook kwetsbaar als ze zonder man achterblijft. Hun positie hield de auteur steeds meer bezig.

Anki Dunnewind-Hengelaar interviewde vier vrouwen. Ze vertellen niet alleen over het leven als vrouw binnen hun cultuur. Hun verhalen gaan ook over wat zij tijdens hun reis meemaakten en hoe zij in Nederland met een verblijfsvergunning een nieuw leven konden opbouwen.

Nawroz vertelt over wat het voor haar betekende om na de vlucht van haar man jarenlang alleen met haar kinderen achter te blijven in Noord-Irak. Abagull beschrijft hoe haar jongste kind bijna verdronk tijdens haar gevaarlijke reis met smokkelaars door delen van Azië en Europa en de smokkelaar geen hand uitstak. Ceebla verhaalt met humor over de cultuurshock die zij tijdens haar aankomst in Nederland ervoer. Ze heeft nog nooit een trein gezien en begrijpt niet dat ze in een van die langskomende gele dingen moet stappen. Isabella doorstond veel moeilijkheden en werd jarenlang uitgebuit toen ze illegaal in Nederland verbleef.

Anki Dunnewind-Hengelaar werkt al enkele decennia voor VluchtelingenWerk. Tijdens haar werk kwam zij in aanraking met vrouwen in kwetsbare posities. In het boek On bereikbaar wil zij de rol en positie van de vrouw binnen verschillende culturen onder de aandacht brengen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatPersoonlijke verhalen van vier buitenlandse vrouwen die gevlucht zijn en in Nederland asiel hebben gekregen. Nawroz uit Irak, Abagull uit Afghanistan, Ceebla uit Somalië en Isabella uit Angola vertellen over wat ze meemaakten in hun land van herkomst, tijdens hun vlucht en in Nederland en hoe ze daar tegenaan kijken. De auteur werkt al decennia voor VluchtelingenWerk en gelooft dat persoonlijke verhalen helpen om polarisatie tegen te gaan en bijdragen aan wederzijds begrip en het nuanceren van meningen over vluchtelingen. Ze streeft naar herkenning op het niveau van de individuele worsteling, de afwegingen bij keuzes en de omstandigheden die worden ervaren. Het resultaat is een goed geschreven boek dat een inkijkje biedt in de sociaal-culturele en politieke context van Irak, Afghanistan, Somalië en Angola en de persoonlijke achtergrond en drijfveren van de vier vrouwen. Interessant voor een breed publiek.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.