Mer en ruimte

G.A.J.M. Hoevenaars

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Mer en ruimte

paperback/ gebrocheerd: € 49.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491073694, 220 blz., March 2013
Formaat: 20.9 (h) x 14.7 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 366 gram.

Uitgever: Berghauser Pont Publishing

serienaam/reeks: Ruimtelijk Relevant

trefwoorden: m.e.r

beschrijving

In M.e.r. en ruimte staat de relatie tussen de milieueffectrapportage (m.e.r.) en ruimtelijke ordening centraal. Omdat de m.e.r.-regelgeving een Europese oorsprong heeft, zijn Europese ontwikkelingen (zowel regelgeving als rechtspraak) van grote invloed op de m.e.r. Een arrest van het Europese Hof van Justitie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat m.e.r. bij de Nederlandse bestuursrechter de aandacht van appellanten heeft. Veel beleidsmedewerkers en juristen vragen zich af hoe ze een plan of besluit ongeschonden de eindstreep kunnen laten halen. De m.e.r.-regelgeving is een wereld op zich en niet makkelijk te doorgronden voor degenen die zich er niet dagelijks mee bezighouden.

Bovendien is het gehele omgevingsrecht al enkele jaren behoorlijk in beweging. Het valt daarbij op dat m.e.r. kan worden gezien als voorloper: ver voor het bestaan van ideeen over een omgevingsvergunning bracht m.e.r. al de verschillende milieuaspecten- en belangen in de ruimste zin van het woord samen. Van cultureel erfgoed, de 'ouderwetse' hinderaspecten tot aan klimaatverandering, afval en flora en fauna. Afhankelijk van de kenmerken van een project kunnen al deze onderwerpen in een milieueffectapport (MER) samenkomen.

Deze uitgave is een belangrijk hulpmiddel voor de praktijk van de m.e.r.-regelgeving.

Auteur: mr. drs. G.A.J.M. Hoevenaars

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)mr. drs. G.A.J.M. (Gijs) Hoevenaars
Gijs Hoevenaars is jurist en werkgroepsecretaris bij de Commissie voor de milieueffectrapportage. Hij geeft cursussen en schrijft annotaties op het gebied van m.e.r.-regelgeving. Eerder heeft hij gewerkt als wetgevingsjurist bij de voormalige ministeries van VROM en VenW en als milieubeleidsmedewerkers bij de gemeente Haarlemmermeer.
toelichtingIn M.e.r. en ruimte staat de relatie tussen de milieueffectrapportage (m.e.r.) en ruimtelijke ordening centraal. Omdat de m.e.r.-regelgeving een Europese oorsprong heeft, zijn Europese ontwikkelingen (zowel regelgeving als rechtspraak) van grote invloed op de m.e.r. Een arrest van het Europese Hof van Justitie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat m.e.r. bij de Nederlandse bestuursrechter de aandacht van appellanten heeft. Veel beleidsmedewerkers en juristen vragen zich af hoe ze een plan of besluit ongeschonden de eindstreep kunnen laten halen. De m.e.r.-regelgeving is een wereld op zich en niet makkelijk te doorgronden voor degenen die zich er niet dagelijks mee bezighouden.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.