Permanente bewoning van recreatiewoningen

handhaving en vergunningverlening

P. de Laat

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 49.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491073670, 200 blz., February 2013
Formaat: 20.8 (h) x 14.7 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 417 gram.

Uitgever: Berghauser Pont Publishing

serienaam/reeks: Ruimtelijk Relevant

redactie: T.H.H.A. van der Schoot

beschrijving

Permanente bewoning van recreatiewoningen, handhaving & vergunningverlening bevat een bundeling aan praktische informatie voor gemeentelijk handhavers over de wijze waarop een handhavingsdossier opgebouwd kan worden dat de toetst der kritiek van de Raad van State kan doorstaan. De overtreders, de verschillende bewijsvormen, de controles door de toezichthouder en enkele aandachtspunten bij het opleggen van een last onder dwangsom komen aan de orde. Maar ook de persoonsgebonden omgevingsvergunning wordt behandeld en de daarop betrekking hebbende VNG-beleidsregel.

Het in strijd met de recreatieve bestemming wonen in recreatieverblijven, ook wel permanente bewoning genoemd, vormt voor gemeenten al jarenlang een groot handhavingsprobleem. Voor veel bestuurders en ambtenaren een doorn in het oog. De bewijsvoering vergt veel tijd en aandacht. Tijdens procedures strandt de gemeente vaak op "kleine missers". Dat werkt natuurlijk niet motiverend. Niet voor de ambtenaren en zeker ook niet voor de bestuurders die toch al vaak hun bedenkingen hebben bij deze vorm van handhaving. Men wordt er als bestuurder nu eenmaal niet echt populair van dat men mensen uit "hun woning" zet.

De misser valt de betrokken ambtenaren echter vaak niet te verwijten. Specifieke kennis is in dit geval een vereiste maar de ambtenaren hebben meestal niet de tijd om zich werkelijk in dit probleem te verdiepen. Immers de behandeling van deze dossiers vormt vaak maar een zeer beperkt deel van hun brede takenpakket. Bovendien is er nauwelijks literatuur over deze specifieke vorm van handhaving te vinden zodat men veel tijd kwijt is met het zoeken naar informatie.

Auteur: mr. P.W.M. de Laat

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.