Basisboek historische taalkunde

met afzonderlijke aandacht voor het Brabants, Fries, Limburgs, Nedersaksisch, Vlaams en Zeeuws

Henk Bloemhoff; Nanne Streekstra

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Basisboek historische taalkunde

paperback/ gebrocheerd: € 35.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491065569, geïllustreerd, 392 blz., June 2013
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 731 gram.

Uitgever: Kleine Uil, Uitgeverij

beschrijving

Basisboek Historische taalkunde
met afzonderlijke aandacht voor het Brabants, Fries, Limburgs, Nedersaksisch, Vlaams en Zeeuws

met medewerking van

Ronny Keulen en Arjen Versloot

Het Basisboek Historische taalkunde is een onmisbaar naslagwerk voor studenten en een handig hulpmiddel voor andere geïnteresseerden.

Het Nederlands is het resultaat van een aantal boeiende en soms complexe taalveranderingen in Europa en in ons land in het bijzonder. Hoofdfasen en ontwikkelingslijnen zijn in dit boek kernachtig in beeld gebracht met gebruikmaking van interessante data. De lezer maakt
kennis met klanken, spellingeigenaardigheden, woordvormen en zinsconstructies van onder meer het Oud-West-Germaans en het Oud-, Middel- en Vroegnieuwnederlands, de vorm van Hollands die zich ontwikkelde tot de Nederlandse standaardtaal. Aan de hand van een aantal teksten uit de middeleeuwen en de gouden eeuw kan het lezen en analyseren van de geschreven taal uit die perioden worden geoefend, met behulp van de grammaticale gedeelten.

Naast het Nederlands ontwikkelden zich natuurlijk andere interessante talen en dialecten. Daarom is er ook aandacht voor het Nedersaksisch, Fries, Zeeuws, Vlaams, Brabants en Limburgs, inclusief de varianten in Nederlandstalig België. Het boek beschrijft bovendien de soorten taalverandering die in de taalwetenschap worden onderscheiden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.